Není exotika jako exotika

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 2. 2006 10:30
Premiéry  - Italská komedie Tygr a sníh, české pohádky Fimfárum 2 a americký horor Hostel. Co mají společného?

Zdánlivě nic. Hostel se sice natáčel v Česku, ale je to trochu jiné Česko než ve Fimfáru 2. Jedna z povídek Fimfára 2 i velká část filmu Tygr a sníh se sice odehrávají v Bagdádu, ale jeden z nich je vcelku mírumilovný (a animovaný), zatímco v tom druhém létají bomby (a fráze). A najít podobnost mezi filmy Tygr a sníh a Hostel je už vůbec nemožné.

Použít lze jen oslí můstek onoho exotického prostředí, ve kterém se filmy odehrávají. Ale diváci asi oslí můstky hledat nemusí a vydají se, kam je srdce táhne. Fimfárum 2 uspokojí celé rodiny, Hostel milovníky filmové bizarnosti (kterým doporučujeme také Festival otrlého diváka, jenž začíná příští týden). A Tygr a sníh? Ten nedokážeme ani při nejlepší vůli doporučit nikomu. Snad jen opravdu oddaným fanouškům Roberta Benigniho.

  • Fimfárum 2 - Tři hrbáči z Damašku
    Fimfárum 2 - Tři hrbáči z Damašku | Foto: Aktuálně.cz
    Fimfárum 2 - Pokračování animovaného filmu podle pohádek Jana Wericha je dílem čtyř režisérů čtyř generací. Aurel Klimt, Břetislav Pojar, Vlasta Pospíšilová a Jan Balej tu prostřednictvím svých loutek (a archivního Werichova komentáře) vyprávějí o lidských, nebo spíše českých nectnostech, o cestách za humna i do krajin vzdálených (Damašek, moře). Recenzi filmu uveřejníme dnes odpoledne.

  • Tygr a sníh
    Tygr a sníh | Foto: Bioscop
    Tygr a sníh - Komedie nesnesitelně pozitivního Roberta Benigniho (Život je krásný) s nesnesitelně pozitivním Robertem Benignim v hlavní roli zavede hrdiny do válečného Bagdádu. Zatímco kolem létají kulky, poeta Attilio zachraňuje z kómatu svou milou. Přihlíží Jean Reno jako irácký básník, Tom Waits jako Tom Waits, iráčtí velbloudi a jeden italský klokan. Plus tygr.

  • V téhle zemi prostě není bezpečno. Mladé Japonky by tu snadno mohly přijít o oko...
    V téhle zemi prostě není bezpečno. Mladé Japonky by tu snadno mohly přijít o oko... | Foto: Falcon
    Hostel - O Hostelu už bylo napsáno mnohé. Dobrodružství tří turistů ve slovenské metropoli je nabité sexem, mučením a uřezané končetiny se válejí na nejnemožnějších místech. Přestože se odehrává ve střední Evropě, vlastní zemi v něm zdejší diváci nepoznají. A přestože v něm tečou potoky krve, zhnuseni nebudou. Neboť přestože žánrem je horor, je spíš k smíchu. Takže nakonec se ho spíš než nesnášet vyplatí milovat.
 

Právě se děje

Další zprávy