Konformita a nonkonformnost

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 2. 2006 13:30
Premiéry - Protihamburgerový manifest, evropský film roku a islandský outsider mezi hollywoodskými klišé. A k tomu Experti.

Celkem sedm filmů má premiéru tento týden. Tři z nich představují běžné spotřební zboží amerického původu: romantická komedie Co je šeptem, drama Žít po svém a dětský dobrodružný film Zathura: Vesmírné dobrodružství. Další tři se od zmíněných hollywoodských orgií naopak liší nejen kvalitou, ale i svou nonkonformností: islandský Outsider, evropský film roku Utajený a především zábavný dokument Super Size Me. Sestavu ještě doplňuje česká teenagerská komedie Experti.

 

  • experti - hádek
    experti - hádek | Foto: Experti
    Experti - Film Karla Comy přichází do kin 14 dnů po jiné teenagerské komedii Panic je nanic. Která z nich je lepší? Srovnávací recenze "Paniců" a "Expertů".

  • Foto: Falcon
    Zathura - Dětské vesmírné dobrodružství, nepokrytě se inspirující dětským filmem Jumanji, uspokojí malé děti, méně už jejich rodiče.

  • Foto: Bioscop
    Žít po svém - Hvězdně obsazené drama Lasse Hallstroma, poněkud sentimentální a kýčovité jako jeho předchozí filmy (Pravidla moštárny, Čokoláda), o to více diváky milované..

  • Foto: Warner
    Co je šeptem - Romantická komedie s Jennifer Anistonovou, Markem Ruffalo a Kevinem Costnerem si hraje na Absolventa 21. století.

  • Foto: Artcam
    Outsider - islandsko-dánský "outsiderský snímek o outsiderech" je druhým filmem islandského režiséra Dagura Kári. Jeho debut Albín jménem Noi se objevil i v českých kinech. Outsider opět vypráví příběh mladíka, který tak úplně nezapadá do společnosti. Milý, nenápadný, černobílý snímek je plný nostalgie, tichého smutku i melancholického humoru; za okny kavárny se poklidně procházejí sloni a babičky se zde ohánějí motorovými pilami. Není to film pro každého, ostatně jmenuje se Outsider. Ale může být i černým koněm pro ty, kteří se při jeho sledování budou řídit radou z filmu: "Tato hudba by se neměla hrát, ale snít."

  • Utajený
    Utajený | Foto: Aktuálně.cz
    Utajený - Film plný tajemství. Dílo režiséra Michaela Hanekeho (Pianistka) se v loňském roce stalo evropským filmem roku.

  • Foto: Aerofilms
    Super Size Me - Americký dokument o (nejen) amerických stravovacích návycích je zábavný, vtipný a napínavý, i když vstpuje do českých kin až dva roky po své americké premiéře. Opravdu Morgan vydržel celý měsíc jíst jen fast food?
#reklama
 

Právě se děje

Další zprávy