Vznikne konečně český horor?

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 2. 2006 0:00
Praha - Brzy se začne natáčet film, který jeho tvůrci označují za "první opravdový" český horor. Pracovní název? Strach.
americký remake japonského hororu Kruh
americký remake japonského hororu Kruh | Foto: Česká televize

Hororový žánr patří k nejoblíbenějším a nejvýdělečnějším - od megaprojektů po béčkové, nezávislé, nízkorozpočtové; ty možná ještě víc. Kultovní se před více než pěti lety stala Záhada Blair Witch, úspěch slaví horory japonské (Kruh, Nenávist) i jejich remaky. Aktuálním hitem je Hostel natočený v Česku v produkci Quentina Tarantina (do českých kin přijde 23. února).

Hrátky a parodie

V české kinematografii však nepatří "klasický" hororový žánr mezi nejčastější. Čistě hororové české filmy snad ani neexistují - byť si s hororovým žánrem pohrávali Jan Švankmajer (svůj nejnovější film Šílení označuje jako filozofický horor), Juraj Herz (Spalovač mrtvol) či Věra Chytilová (Vlčí bouda).

Krvavé béčko Hostel
Krvavé béčko Hostel | Foto: Falcon

Dlouho se mluvilo o projektu Tma. Scénář Martina Němce měl natočit Vladimír Michálek; realizace prý prvního českého "opravdového hororu" ale zatím není na obzoru. Objevily se i dvě více či méně nepodařené hororové parodie: nejdříve Soukupův Svatba upírů (1993) a předloni hororová "zombie" parodie Choking hazard. Asi nejblíže hororu tak  zatím stojí Velmi uvěřitelné příběhy z roku 1991, televizní cyklus Igora Chauna.

Strach a mlčení

Možná však konečně nastává doba příznivější. Už na jaře se začne natáčet nový český horor s pracovním názvem Strach, adaptace staré šumavské legendy. Tvůrci zatím nechtějí prozradit více než to, že chtějí natáčet s mladými a neznámými herci.

Autoři se také vyhýbají jakékoliv publicitě; jde o absolventy FAMU, kteří mají za sebou několik krátkých hraných i dokumentárních snímků.

Režisér chystaného snímku říká: "Chceme vytvořit maximální autenticitu, natáčet v reálném prostředí, vyhnout se tradiční hororové stylizaci. Budeme natáčet s mladými herci, protože neokoukané tváře dokáží vzbudit daleko silnější emoci a pocit strachu."

V současné době už probíhá příprava na natáčení, herecké castingy a výběr lokací. Premiéra filmu je předběžně plánována na podzim letošního roku.

Filozofický horor Šílení
Filozofický horor Šílení | Foto: Aktuálně.cz

Kdo půjde do srubu?

Vzniká ale i další nový český horor. Jmenuje se Srub a chystá ho Pavel Melounek, producent filmů Snowboarďáci či Experti. "Je to příběh abiturientského víkendu studentů gymnázia po pěti letech, který skončí strašným masakrem," prozrazuje. Scénář Petra Macka je zatím v první verzi; v následující zimě by se ale mělo začít točit, premiéra je plánována na konec září 2007.

Zatím není jasné, kdo bude Srub režírovat. Produkce se rozhoduje mezi čtyřmi kandidáty, kteří už - s jedinou výjimkou - s Melounkovou produkcí spolupracovali. V tom případě by režisérem Srubu mohl být například Karel Coma (Experti), Dan Svátek (Zatracení) či Karel Spěváček (Brak).

 

Právě se děje

Další zprávy