Štěstí ovládlo nominace na České lvy

Red Kul, ČTK
1. 2. 2006 22:38
Praha - Největším konkurentem snímku Bohdana Slámy v boji o filmové Lvy budou Zelenkovy Příběhy obyčejného šílenství. Uvnitř: NOMINACE
Dostane lva film Štěstí s Pavlem Liškou?
Dostane lva film Štěstí s Pavlem Liškou? | Foto: Aktuálně.cz

Název Štěstí zazněl v nominacích nejčastěji, devětkrát. Navíc jej ocenili filmoví kritici a  nejoblíbenějším snímkem ho v anketě označili čtenáři časopisu Premiere. Petr Zelenka a jeho Příběhy obyčejného šílenství zůstali jen o jednu nominaci pozadu.

Spolu se Slámovým projektem, který sice nebyl tento týden nominován na Oscary, ale na zahraničních přehlídkách sbírá jedno ocenění za druhým, mají Příběhy naději i v prestižních kategoriích za nejlepší film, režii a scénář.

Rekord: 22 filmů

Další místa co do počtu nominací obsadila nenápadná vězeňská romance Kousek nebe Petra Nikolaeva (5), Šulíkův Sluneční stát (4) a Vorlova groteska Skřítek (2). Také Švankmajerův film Šílení si překvapivě odnesl jen dvě nominace.

Kolik nominací promění Příběhy obyčejného šílenství s I. Trojanem?
Kolik nominací promění Příběhy obyčejného šílenství s I. Trojanem? | Foto: Aktuálně.cz

Štěstí na nominačním večeru zabodovalo zcela zaslouženě, pouhé dvě nominace pro film Šílení jsou ale velkým zklamáním. Akademici letos rozložili nominace mezi celkem dvanáct z rekordního počtu 22 loňských snímků, přičemž nezapomněli na méně nápadné snímky, jako je Štinglův Mír jejich duši (nominace za střih) či Němcova Toyen (nominace v kategorii výtvarný počin).

Kromě výše jmenovaných totiž po jedné nominaci v některé z dvanácti kategorií získaly ještě Krev zmizelého Petra Cieslara, Štinglův příběh Mír jejich duši, debut Julia Ševčíka Restart, Renčův Román pro ženy, Svobodovi Sametoví vrazi a film Jana Němce nazvaný Toyen.

Kdo za scénář?

Jednu prestižní křišťálovou sošku Českého lva udělila ČFTA už dnes - cenu za nejlepší zahraniční film převzali zástupci distribuční společnosti HCE za komorní drama amerického režiséra Jima Jarmusche Zlomené květiny.

Nejlepším plakátem akademie označila dílo nedávno zesnulé Evy Švankmajerové k filmu Šílení.

Jan Tříska i Šílení jsou též mezi nominovanými
Jan Tříska i Šílení jsou též mezi nominovanými | Foto: Aktuálně.cz

V soutěži nerealizovaných scénářů nominovala porota za rok 2005 šest ze tří desítek posuzovaných děl. Ve středu zveřejnila, že třetí místo a 200 tisíc získali Markéta Bláhová a Zdeněk Tyc (Eldorádo) a druhé místo a 300 tisíc korun dostane Vladimír Poštulka za scénář Blues pro Stalina.

První cena bude vyhlášena na finálovém večeru - naději mají ještě Tereza Boučková (...zemský ráj to na pohled), Petr Zelenka (Billy Radcliffe), Irena Hejdová (Děti noci) a Daniela Fischerová (Spolu).

Výsledky Českého lva budou známy 25. února, moderovat bude Jiří Macháček.#reklama

 

 

Právě se děje

Další zprávy