Cave zkomponoval scénář k westernu

BBC, kul
26. 1. 2006 15:00
Londýn - Nick Cave se v novém projektu - westernu The Proposition - zhostil role scenáristy.

Rockový šansoniér měl vždycky talent na dramatickou zápletku. Už víc než 20 let se v jeho písních snoubí násilí, melancholie, láska - a víra. Není tedy překvapení, že osmačtyřicetiletý zpěvák (a autor románu) vtělil tyhle emoce i do svého nejnovějšího projektu: australského westernu z názvem The Proposition (Návrh). Film byl k vidění na festivalu Sundance v Utahu.

"Spoustu času píšu výpravné písně, a když sděluji nějaký příběh, cítím se zkrátka uvolněně," tvrdí zpěvák. "Z těchhle typů nálad podle mě také vznikají nejsilnější příběhy. Jsou dramatické. A taková je i moje hudba, dramatická. Každá skladba je malé drama."

A titulní hrdina snímku The Proposition Guy Pearce
A titulní hrdina snímku The Proposition Guy Pearce | Foto: Sony Pictures

Snímek The Proposition rozhodně nabízí velkou porci dramatu. Film má všechny ingredience klasického westernu: konfliktu mezi zákonem a nezákonností, věrností a zradou. Děj se odehrává v australské buši v 80. letech 19. století a rozebírá dilema muže vydělávajícího si na živobytí honbou za lidmi, na něž byla vypsána odměna: má zabít svého násilnického staršího bratra, anebo dopustit, aby byl mladší bratr oběšen? Je to krvavý příběh, ale má v sobě křehké jádro; tak jako Caveova hudba.

Drama v obraze

Caveův vypravěčský talent je s jeho hudebním cítěním silně provázán. K filmu The Proposition složil i hudbu a jeho muzikálnost mu prý pomohla příběh formovat: "Psaní scénáře mi připadalo jako skládání hudby - matematika je stejná. Je to vrstvení něčeho velmi tichého a střízlivého předtím, než se strhne násilná událost. Celkový rytmus toho všeho mi silně připomínal komponování písně."

Do evropských kin by měl snímek přijít v březnu; týž měsíc má Mute vydat soundtrack, na kterém Cave spolupracoval s Warrenem Ellisem. V zámořských kinech bude mít film premiéru v v dubnu.

The Proposition je Caveovým druhým scénářem. V roce 1988 napsal scénář k filmu Ghosts... of the Civil Dead, jenž se stal v Austrálii velkým hitem a který rovněž režíroval John Hillcoat.

Foto: Sony Pictures

Snímkem The Proposition prý Cave hodlal složit poctu Austrálii: "Napsal jsem ho jako jakousi melancholickou ódu na svou zemi. Tu ovšem přerušuje několik krátkých, leč ostrých výtrysků násilí."

Od skončení práce na The Proposition už napsal další scénář, který charakterizuje jako "anglické pobřežní drama zasazené do Brightonu" - právě tam dnes žije. Na otázku, zda se tenhle film povznese nad nad temnou stránku jeho fantazie, Nick Cave odpovídá, že zřejmě nikoliv. "Myslím, že nejsem chameleon."

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy