Usedněte, připoutejte se a vydržte!

Irena Hejdová a ČTK
21. 1. 2006 12:30
Praha - Horor Hostel, který se v produkci Quentina Tarantina natáčel v Praze, dorazí do českých kin už 23. února.
...opravdu moc je nemají rádi...
...opravdu moc je nemají rádi... | Foto: Falcon

Původně byla premiéra plánována na 30. března. "Reagovali jsme však na zájem těch, kteří by si snímek chtěli nelegálně stahovat z internetu. Kdybychom čekali ještě přes dva měsíce, mohlo by se stát, že by ho všichni viděli přes počítač a do kina by nikdo nepřišel," vysvětlil ředitel distribuční společnost Falcon Jan Bradáč.

Vlasák i David

Důvod zájmu je jednoznačný: film z mučírny "kdesi na Slovensku" se natáčel v bohnické léčebně v Praze a okolí a vedle zahraničních herců se v něm objeví Jan Vlasák, Miroslav Táborský či někdejší pornoherečka Paula Wild. Vypráví příběh turistů, jejichž evropský výlet se změní v děsivou noční můru poté, co se dostanou do spárů bandy mučící lidi pro potěchu movitých zákazníků.

Režisér Eli Roth
Režisér Eli Roth | Foto: Falcon

Navíc si režisér Eli Roth kromě původní (a převažující) hudby Nathana Barra vyhlédl do filmu i úryvky někdejší československé pop-music včetně Michala Davida, Tublatanky, Teamu a Elánu.

Hudebníci to prý vesměs berou jako satisfakci a média spekulují, že jim to možná otevře cestu do Ameriky. O souvislostech, ve kterých režisér někdejší hity použil, však možná mluví spíš webový ohlas jednoho slovenského fanouška: "Slovensko ve filmu zase ukázali jako zaostalou, chudou zemi - a co je nejhorší, naše krásné dívky zobrazili jako ty nejposlednější štětky."

Surovost děje

Hostel zaznamenává v amerických kinech nečekaný úspěch. I v druhém týdnu od premiéry se držel v pětici nejnavštěvovanějších snímků - přestože se nepromítá v takovém množství kopií jako konkurenti. Utržil už 40 milionů dolarů, jeho náklady činily jen 5 milionů dolarů, takže se podle osvědčených pravidel plánuje dvojka.

...naštěstí je zachránily dvě spanilé středoevropské dívky (s temným tajemstvím)...
...naštěstí je zachránily dvě spanilé středoevropské dívky (s temným tajemstvím)... | Foto: Falcon

Snímek produkoval Quentin Tarantino (režisér Pulp Fiction, Jackie Brown či Kill Bill), který jej označuje za přelomový titul žánru. Vzhledem k brutálním scénám bude v českých kinech přístupný až od 18 let, v Německu ho provází dnes už známý slogan "Zkuste se nepozvracet".

Kritici ho charakterizují podle založení jako morbidní, zvrácený, odporný či naprosto dokonalý; všichni dohromady ho ale označují za nejděsivější americký film desetiletí. Například Staci Layne Wilson z  horror.com radí: Usedněte, připoutejte se a vydržte! "Je to druh filmu, kdy odvracíte oči od plátna jen proto, aby vás zvědavost donutila podívat se zpět a uvidět naprostou surovost děje," napsal Dan Gross v Philadelphia Daily News.

Oficiální stránku filmu naleznete ZDE.

Audio: ředitel společnosti Falcon Jan Bradáč mluví o filmu Hostel.

 


 

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy