Filmové premiéry tohoto týdne

Irena Hejdová
12. 1. 2006 14:00
Premiéry - Do kin tento týden vstupuje rekordní počet dvanácti filmů. Na který z nich jít dřív, když jsou všechny dobré?

Ať už si divák vybere dle nátury novou českou komedii Jak se krotí krokodýli, akční drama Obchodník se smrtí nebo některý z titulů uvedených v rámci letošního Projektu 100, neprohloupí. Jde o filmy značně rozdílné už tím, nakolik vycházejí publiku vstříc a jaká je jejich umělecká úroveň. Přesto všechny stojí za vidění.

Jak se krotí krokodýli

S novou rodinnou komedií přichází po více než desetileté tvůrčí odmlce Marie Poledňáková (S tebou mě baví svět, Jak vytrhnout velrybě stoličku, Jak dostat tatínka do polepšovny). Její film ze školy v přírodě pobaví děti i jejich rodiče. Komediální tvorba má sice v Česku velkou tradici, ale její současná podoba je spíš tristní (poněkud primitivní humor Troškových filmů, komunální tématika Dušana Kleina, o teenagerských komediích nemluvě). O to více nadchne film,  který se vyhýbá oplzlosti, není naivně infantilní jako nedávno uvedené Letopisy Narnie určené taktéž dětskému publiku, ba dokonce je i vtipný, což u českých komedií posledních let není zdaleka pravidlem. Recenzi filmu Jak se krotí krokodýli najdete ZDE.

Obchodník se smrtí
Obchodník se smrtí | Foto: BontonFilm

Obchodník se smrtí

Akční drama Obchodník se smrtí vypráví skutečný příběh obchodníka se zbraněmi Yuriho Orlova (v charismatickém podání Nicolase Cage, v dalších rolích se objeví Jared Leto či Ethan Hawke a v roli Yuriho manželky Bridget Moynahanová). Nabízí portrét člověka, který dosáhne úspěchu a bohatství navzdory (nebo spíš díky) tomu, že se přátelí s největšími diktátory a svým byznysem napomáhá mučení a zabíjení v nejchudších světových zemích. Díky Cageovi má ovšem i tahle veskrze "neobdivuhodná" postava své kouzlo, zatímco hrdinové na straně zákona (agent FBI Valentine) vypadají spíš jako moralizátoři, kteří Yurimu ztrpčují život.

Skeptický pohled na pozadí mezinárodního obchodu se zbraněmi se odehrává v duchu pronesené věty: "Zlo vítězí, když dobří lidé nedokážou jednat." V paměti uvízne hned úvodní sekvence natočená pohledem střely, která absolvuje cestu od své výroby až k zabití afrického dítěte. Vynikající jsou scény z Ukrajiny (natáčené v Česku na bývalé sovětské základně) a z Afriky, kam Yuri podniká své dobrodružné obchodní cesty.

Příběh má sílu a je plný zajímavých momentů (setkání s liberijským diktátorem, mise na ukrajinské základně, rozebrání letadla africkou chudinou). Vytknout mu lze snad to, že čím víc se snaží nemoralizovat, tím víc otázek stran své morálky vyvolává. Nicméně jako portrét bezskrupulózního, cynického "obchodníka se smrtí" funguje bezchybně.

Dítě
Dítě | Foto: Projekt 100

Projekt 100

V rámci dvanáctého ročníku Projektu 100 do kin vstupuje deset filmů. Všechny spojuje téma revolty, vzpoury, revolucionářského přístupu ke světu. Jeden z nich je klasikou české kinematografie (Až přijde kocour), čtyři jsou naopak klasická díla světové kinematografie (Ejzenštejnův Křižník Potěmkin, adaptace Steinbeckova díla Na východ od ráje, Godardův nejslavnější snímek U konce s dechem, Andersonovo Kdyby). Nechybí tři filmy známých režisérů (THX 1138 George Lucase, Dvojí život Veroniky Krzysztofa Kieślowského, The Commitments Alana Parkera) a dvě světové novinky, Motocyklové deníky a vítěz z Cannes Dítě. O filmech uvedených v letošním Projektu 100 si více přečtěte ZDE.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy