Febiofest začíná. Zdeněk Svěrák zve na kůl

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 3. 2007 9:00
Praha - Čtrnáctý ročník Febiofestu nabídne ode dneška 272 filmů z 62 zemí. Od oscarových novinek po sedmihodinové Satanské tango.

Předprodeje lístků vypukly už před týdnem a zájem je pořád rekordní; prodeje už atakují hranici 20 tisíc kusů, některé projekce jsou prý už nedostupné. Největší zájem je celkem pochopitelně o distribuční předpremiéry filmů Zápisky o skandálu, Horší už to nebude a Trierovo Kdo je tady ředitel.

Horší už to nebude
Horší už to nebude | Foto: Aktuálně.cz

Festival ve čtvrtek večer zahájí zmíněná komedie Horší už to nebude -  komedie Marka Foestera o muži, jehož život řídí neurotická spisovatelka. Ve dvou sálech poběží projekce Podzimní zahrady. V Česku inspirativní snímek o ministrovi, který opouští funkci, uvede osobně gruzínsko-francouzský klasik Otar Ioseliani.

Velký atak v předporodeji zaznamenaly i dva letošní oscaroví kandidáti, kteří se do českých kin nedostanou:  tříoscarový Faunův labyrint Guillerma del Torra a kostýmní drama Marie Antoinetta režisérky Sofie Coppolové.

Pro další diváky je festival spíše příležitostí vidět filmy, které běžně do distribuce nedorazí; jednotlivým geografickým a tématickým sekcím jsou vyhraženy sály pražského Village Cinemas.

Infobox
Autor fotografie: Febiofest

Infobox

Cenu Asociace režisérů a scenáristů převezme na zahajovacím večeru uznávaný doyen české distribuce, ředitel Cinemartu Jan Jíra. Jeho společnost na festivalu uvede další distribuční předpremiéru, holandský film Nejlepší sportovec století. "Na karlovarském festivalu ho viděli Smoljak a Svěrák a nadšeně nás žádali, abychom ho koupili," vysvětluje distributor. 

Film který se cimrmanologům tolik zalíbil, vychází z roztomile absurdního nápadu: na holandského sportovce století byl nominován zcela neznámý muž, který vynikal zvláštním nadáním uměl sedět na kůlu. Stejnou disciplínu si před úterní festivalovou projekcí budou moci vyzkoušet diváci pod vedením Zdeňka Svěráka.

Nejlepší sportovec století
Nejlepší sportovec století | Foto: Cinemart

Z českých filmů diváci uvidí Marcelu, A bude hůř, Bestiář a také tři krátké filmy mladých režisérů. Domácí kinematografii je věnována i sekce Česká alternativa. Příští pátek budou předány ceny kritiky Kristián nejlepším loňským českým filmům.

O tom, který film pak bude pražský festival zakončovat, zatím rozhodnuto není. "Původně jsme chtěli zakončit domácím filmem, ten ale dal přednost autogramiádám po drogeriích," řekl Fero Fenič na tiskové konferenci v narážce na snímek Pusinky.

Zakončení tak obstará film, který má přímou souvislost s dosud nepotvrzeným hvězdným hostem Febiofestu. Fenič zatím nechce nic prozradit; pokud onen host přijede, stane se i držitelem Kristiána za celoživotní přínos. Cenu - kterou loni převzala Claudia Cardinalová - si letos odnese i další host festivalu, polský herec Daniel Olbrychski.

Kirsten Dunstová v Marii Antoinettě (režie: Sofia Coppolová
Kirsten Dunstová v Marii Antoinettě (režie: Sofia Coppolová | Foto: Festival v Cannes

Krom Olbrychského jsou potvrzeni i význační tvůrci:  francouzský režisér Bruno Dumont, zmíněný Ioseliani, maďarský klasik Béla Tarr se svým sedmihodinovým Satanským tangem, ruský komediální režisér Eldar Rjazanov či herečka Labina Mitevská známá z Ondříčkových Samotářů. V jednání je i účast italského režiséra Maria Monicelliho.

V průběhu festivalu jsou pro diváky připraveny nejen filmové projekce, ale i doprovodný hudební festival. V rámci Febiofestu v pražském Roxy vystoupí také finský "přátelský underground" - hudebníci z labelu Fonal.

Pražský Febiofest proběhne už tradičně v pražském kině Village Cinemas. Poté se přesune do dalších deseti českých a osmi slovenských měst.

 

Právě se děje

Další zprávy