Komu kulka dnes večer v NY rozdrtí tkáň?

Jan Šprincl
27. 2. 2007 0:00
Praha - Horatio Caine předal žezlo Macovi Taylorovi a čeští diváci mění Kriminálku Miami za případy z města, které nikdy nespí.
Foto: Aktuálně.cz

Na Nově má dnes premiéru nový seriál Kriminálka New York; další díly se vysílají každé úterý po 21. hodině.

Z rozpálených pláží na jihu Floridy se přesouváme na sever Spojených států do chladného devatenáctimilionového New Yorku. Tváře nových kriminalistů nám budou neznámé, ale jejich metody a případy ne.

I v Kriminálce New York nás bude víc zajímat, jak byl zločin spáchán, než kdo ho provedl; i tito detektivové budou mít kromě důvtipu a zkušeností skvěle vybavenou laboratoř. A trikoví animátoři si často smlsnou na zpomaleném záběru kulky drtící lidskou tkáň nebo rozboru šampónu z vrahovy frizúry.

Foto: Aktuálně.cz

Čemu jsme byli zvyklí u Kriminálky Las Vegas a Kriminálky Miami, v Kriminálce New York zůstává - všechny patří do série CSI: Crime Scene Investigation, která získala mnoho odborných cen a je sledovaná celou Amerikou i dalšími zeměmi, kam fenomén moderní detektivky spojující v sobě akci, důvtip a techniku, pronikl. V Česku si měřeno televizní sledovaností vede výborně, např. poslední díl Kriminálky Miami vidělo 1 400 000 lidí a skoro polovina všech, co tou dobou trávili večer u televize.

Všechno začala Kriminálka Las Vegas (CSI) pod vedením Gila Grissoma, která měla televizní premiéru v říjnu 2000; o dva roky později vznikla na totožném půdorysu Kriminálka Miami (CSI: Miami) - a zatím nejmladší a také nejtemnější je Kriminálka New York (CSI: NY), jejíž první díl viděli američtí diváci v září 2004.

Foto: Aktuálně.cz

S hrdiny se potkali už pár měsíců předtím stejně jako ti diváci Novy, kteří si minulý týden nenechali ujít díl miamské kriminálky s názvem Miami - New York - Nonstop. Horacia zavedlo vyšetřování brutálních vražd až do New Yorku, kde spolupracoval s Macem Taylorem, který na konci jemu i divákům ladně zamával a prozatím zmizel.

Jerry Bruckheimer, producent celé série a jedna z nejvlivnějších osobností současných Spojených států, plánuje, že by do budoucna mohlo mít svoji televizní kriminálku každé větší americké město.

Případy jsou stejné, jde ale o to, aby diváci získali pocit, že sledované zločiny se dějí v jejich sousedství. Jestliže na Floridě měli problémy s kubánskými uprchlíky, bujnou zlatou mládeží nebo znuděnými boháči a celebritami na dovolené, pak New York nás seznámí s temnou stránkou drog, prostituce a problémy v černošské, italské nebo čínské komunitě.

Foto: Aktuálně.cz

V dnešním díle nazvaném Záblesk budou detektivové hledat sériového vraha, který své dámské oběti před zabitím mučí a provádí na nich děsivé experimenty.

Hodně místa zabere i seznámení se s novými hrdiny: skupinu soudních vyšetřovatelů Kriminálky New York vede tvrdý detektiv Mack "Mac" Taylor v podání Garyho Sinise. Jednapadesátiletého herce jsme mohli vidět ve snímcích Apollo 13, Zelená míle, O myších a lidech nebo Forrest Gump. V posledně jmenovaném snímku se jím ztvárněný handicapovaný veterán rovněž jmenoval Taylor.

Sinisova televizní postava dostala do života vojenskou zkušenost z Bejrútu i manželku, která zemřela při teroristických útocích z 11. září 2001. Od té doby trpí Taylor nespavostí a stal se závislým na své práci, při které se drží hesla, že všechno souvisí se vším.

Foto: Aktuálně.cz

Proto má tak dobré výsledky a po nocích si jen vzácně najde čas na svoji zálibu, hru na basovou kytaru v jazzovém klubu.

V jeho týmu je neúprosná detektivka Stella Bonasera (Melina Kanakaredes), již s Macem pojí blízký vztah i mimo práci, nebo Danny Messer (Carmine Giovinazzo), který život na okraji společnosti a mimo zákony země poznal na vlastní kůži jako rodák z Brooklynu. Adrien Burn (Vanessa Ferlito) se specializuje na antropologii, tým uzavírá černošský doktor Sheldon Hawkes (Hill Harper) coby soudní lékař a ohledávač mrtvol.

To, že zločin je věčný a případy variabilní, dokazuje i přes tři sta dílů všech tří Kriminálek. Nové se natáčejí a stále vysílají, což pro českého diváka znamená další hodiny napínavé zábavy a detailů obětí v mnohonásobném zvětšení.

 

Právě se děje

Další zprávy