Krvavá hraběnka Bathory vyjede za prací

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 2. 2007 15:30
Praha - Kráska, tyranka, léčitelka, milenka, matka i vampýr - a hlavně hrdinka velkofilmu. Taková je podle tvůrců Alžběta Bathoryová.

Legenda má mnoho tváří. S tímhle sloganem vstoupí v říjnu do kin právě dokončený film Juraje Jakubiska Bathory. Příběh krvavé uherské hraběnky, která se podle legendy koupala v dívčí krvi, Jakubisko interpretuje jako stále aktuální příběh o zneužití politické moci a hromadění majetku.

"Je to kontroverzní osoba, nebojí se vzít spravedlnost do svých rukou," říká režisér, který naposledy do kin uvedl před třemi lety snímek Post Coitum.

Bathory: Anna Friel
Bathory: Anna Friel | Foto: Jakubisko Film

"Každý má právo si její příběh interpretovat po svém, a proto je to tak inspirativní látka," míní a připomíná, že o zfilmování legendy o hraběnce Bathory usilovali i Palo Bielik, Dušan Klein, Juraj Herz či Zdeněk Troška.

Tvůrci na tiskové konferenci, kde ohlásili dokončení filmu, hýřili optimismem a nadšeným sebehodnocením. "Prezentovali jsme film v zahraničí, kde ho přirovnávají k hollywoodským velkofilmům," prohlašuje producentka Jakubisková.

"Je to gotický thriller s velkým mezinárodním potenciálem," říká za britské koproducenty Liz Middletonová. Zástupce koprodukující ČT film označil za "dílo světových kvalit" a zástupce distributora pak za jeden z nejlepších Jakubiskových filmů.

Velké ambice a očekávání souvisí i s tím, že česko-slovensko-maďarsko-britský film je natočený v angličtině. "Titulkovaný film je v Americe i Británii automaticky řazen do užší, umělecké distribuce," vysvětluje Jakubisková, proslulá i tím, že si chtěla s kritiky vyřídit špatné recenze na film Post coitum.

Devítiminutová ukázka z filmu působí přinejmenším velkolepým dojmem - rekordní rozpočet 300 milionů korun a titul nejdražší český film je znát. Snímek bude mít podle Jakubiska přes dvě hodiny, jedná se i o dvoudílné televizní verzi.

Začíná, když bylo hrdince deset, a končí smrtí ženy, která se na sklonku života usadila v Čachticích u Nového Mesta nad Váhom.

Velkorysý rozpočet umožnil i velkorysé natáčení. "Natočili jsme čtyři roční období, kilometry materiálu, sto dvacet mluvících postav a tisíce komparzistů," vypočítává Jakubisková. Točilo se na dvou desítkách hradů a zámků, končilo se v červenci nejnáročnějšími bitevními scénami.

Bathory: Karel Roden
Bathory: Karel Roden | Foto: Jakubisko Film

"Produkce byla namáhavá psychicky i fyzicky. Pořád jsme cestovali a vozili s sebou tisíce kostýmů, denně natáčeli minimálně s osmdesáti komparzisty. A Juraj točí aspoň šestnáct hodin denně," chrlí další numera producentka a režisérova manželka.

Bathory měla sice rekordní rozpočet, ale i problémy s financováním, které se řešily překlenovacími úvěry. Hodně se mluvilo také o výměně představitelky krvavé hraběnky. Původně ji měla hrát Famke Janssenová, později byla nahrazena britskou herečkou Annou Frielovou.

Kromě ní ve filmu hraje sestava méně známých zahraničních herců, Jakubiskovic oblíbený italský veterán Franco Nero i Češi Karel Roden, Bolek Polívka a Marek Vašut.

 

Právě se děje

Další zprávy