Will Smith bojuje s osudem. I s kýčem

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 2. 2007 13:00
Recenze - Film Štěstí na dosah drží nad slzavou hladinou především herecké výkony Willa Smithe a jeho synka. Uvnitř: VIDEO
Štěstí na dosah
Štěstí na dosah | Foto: Falcon

Název si film vypůjčil z Jeffersonovy deklarace nezávislosti, v níž se vznosně hovoří právě o hledání štěstí. Za ním se vydávají i Chris se synkem. Jeho žena už totiž nemá sílu na další zaručené Chrisovy nápady na zbohatnutí.

Když zkrachuje plán na podomní prodej přenosného měřiče hustoty kostí a Chris se chce pustit do velmi nejistého makléřského kurzu a prorazit na burze, manželka za sebou jednoduše práskne dveřmi a nechá Chrise i syna napospas osudu.

Stejně nelítostivě nechají Chrise dopadnout až na dno i tvůrci; krok po kroku sledují jeho proměnu ve vyděděnce bez domova. Fakt, že se film odehrává v osmdesátých letech, není náhodný.

Doba yupíků s ostrými lokty, kdy materiální úspěch je všespolečenskou modlou, posloužila coby ideální kulisa pro příběh o americkém snu, který pro větší didatický účinek stojí na skutečných událostech.

Štěstí na dosah
Štěstí na dosah | Foto: Falcon

Nikdo Chrisovi nic neodpustí a nedá zadarmo, bez peněz je v oněch dravých letech naprostá nula; a bez peněz přece nelze být šťastný, alespoň v intencích amerických filmů tohoto druhu.

A tak se Will Smith se zkormouceným výrazem vláčí ulicemi San Francisca, v jedné ruce neskladné měřice hustoty kostí, v druhé synka. A v hlavě sen, že jednoho dne uspěje a na ty burzy prorazí. Divačky už už začínají vytahovat kapesníky. A nebo že by snad ne?

Štěstí na dosah je dojemné a ani se to nesnaží jakkoli zakrývat. Přitom se ale neuchyluje k citovému vyděračství, k jakému alibisticky míří devět z deseti amerických melodramat jaksi z povahy žánru.

Štěstí na dosah
Štěstí na dosah | Foto: Falcon

Ten samozřejmě přikazuje, aby rány osudu na hrdiny dopadaly s čím dál větší intenzitou a režisér si nenechá ujít žádnou příležitost k tomu, aby své hrdiny ještě víc vykoupal v blátě. A pro jistotu hned potom v louži.

Těch ran osudu je ovšem chvílemi až příliš a bohužel jsou i stále předvídatelnější. Naštěstí to zachraňují herecké výkony. Civilní Will Smith tu dokazuje, že není jen ušatý stroj na vysmáté hlášky, a jeho skutečný synek je patřičně roztomilý, zároveň ale přirozený a bezprostřední herec.

Takže navzdory sbírce filmových i ideologických klišé a scenáristických naschválů film funguje. Dokonce i okamžik, v němž malý Christopher upře na otce svá kukadla a řekne: "Jsi dobrej táta," působí snesitelně a nenutí diváky obracet oči v sloup.

Štěstí na dosah
Štěstí na dosah | Foto: Falcon

A možná se nakonec nechají trochu i dojmout - paradoxně právě díky tomu, že Štěstí na dosah netlačí na pilu tolik, jak by mohlo. Přesně podle té gramatické chyby v názvu, na kterou český distributor rezignoval.

Štěstí na dosah (Pursuit  of Happyness), USA 2006. Scénář Steven Conrad, režie Gabriele Mucino, hrají Will Smith, Thandie Newton, Jaden Christopher Syre Smith, Bryan Howe a další. 117 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy