V ten den zemřel Bobby. I naděje Ameriky

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2007 0:00
Recenze - Desítka herců z první hollywoodské ligy dává smutné sbohem za šedesátými léty. Uvnitř: VIDEO

Snímek shrnuje spíš jeho originální název Bobby než český a trochu vacátkovský Atentát v Ambassadoru. Za prvé se nechvalně proslulý útok na amerického senátora Roberta Kennedyho odehraje až v samém závěru, za druhé to familiérní označení Bobby dokonale vystihuje vztah, který k němu Američané v 60. letech měli.

Zbožňovaný Bobby, bratr JFK, se ve filmu vyskytuje v archivních záběrech - dovedně sestříhaných s nově natočenými, ve kterých k němu s nadějí vzhlížejí tisíce příznivců.

To je metoda, s níž pracoval herec a tady režisér Emilio Estevez, syn Martina Sheena. Míchá fakta s fikcí, prolíná historické záběry s hranými; jako když loví v paměti, která už nedokáže přesně rozlišit, co se opravdu stalo.

A to všechno pro to, aby znovu zpřítomnil náladu rozbouřených šedesátých let skrze osudy spjaté s jejím symbolem - Robertem Kennedym, který pro Američany znamenal naději na změnu. Kritizoval investice do zbrojení i umírání tisíců mladých Američanů a jeho proslovy dokonale vystihovaly tehdejší dobu a společenskou situaci.

Její zmatky, názory, předsudky a nejistoty, na kterých snímek staví i paralely mezi 60. lety a současností. Zatímco dnes v USA panuje "blbá nálada" kvůli válce v Iráku, tehdy se tu demonstrovalo proti Vietnamu.

Atentát v Ambassadoru - Heather Grahamová, Martin Sheen a Helen Huntová
Atentát v Ambassadoru - Heather Grahamová, Martin Sheen a Helen Huntová | Foto: Blue Sky

Mozaikovitý film se skvělou výpravou a dobovými hity se odehrává jen o onom červnovém dni roku 1968, kdy byl atentát spáchán -  a celý se odehrává v hotelu Ambassador, centru Kennedyho volební kampaně. Tady se na večerní příjezd ikony 60. let připravují zaměstnanci i hosté.

Představováni jsou povětšinou v párech. Zpívající alkoholička Virginia (Demi Mooreová) přijíždí do hotelu se svým uťáplým manželem Timem. S depresivním manželem (režisérův otec) přijíždí panička Samantha (Helen Huntová).

Manželka ředitele, přestárlá kadeřnice Miriam v podání Sharon Stoneové, se zatím dozví, že manžel William H. Macy má milenku Heather Grahamovou. A mladá nevěsta Lindsay Lohanová chce sňatkem uchránit kamaráda Elijaha Wooda před narukováním.

V hale hotelu zatím mudrují dva dědci (Anthony Hopkins a Harry Belafonte) a kuchař Edward (Laurence Fishburne) se rasisticky špičkuje se dvěma mexickými pucfleky. Na průběh večera dohlížejí dva členové Kennedyho týmu, zatímco LSD od místního hipíka (Ashton Kutcher) se sjíždějí dva studentíci, ulévající se z práce na volební kampani.

Atentát v Ambassadoru - novinářka Rudého Práva
Atentát v Ambassadoru - novinářka Rudého Práva | Foto: Blue Sky

Hvězdami je film přímo nacpán - snad kvůli tématu hrají za pár šupů jako pro Woodyho Allena, i když strukturou je to spíš Altman a jeho fresky. Každopádně tu žádná z nich neexhibuje; jsou výraznou i ukázněnou součástí mozaiky jedné ztracené generace. Snad jen postava novinářky z Rudého práva v podání ruské herečky, která se urputně domáhá interview s Kennedym, Dubčekem Západu, nemá daleko do karikatury.

To Demi Mooreová a Sharon Stoneová si dvojici žen středního věku vystřihly se vší parádou. Nejsme trvanlivé jako pišingr, jsme jako roztékající se kopečky zmrzliny, posmutněle říká první a za souhlasu té druhé shrne vše větou: "Všechny jsme děvky."

Film je takových perliček a momentů plný, jako celek ovšem působí problematičtěji. Chybí celistvý příběh, osudy postav se moc nevyvíjejí, ve svých "vstupech na scénu" se nehnou z místa.

Přesto má snímek dostatečně silnou katarzi v tragické události, kterou podkresluje další symbol 60. let - píseň Simona a Garfunkela Sound of Silence.

Atentát v Ambassadoru - Sharon Stone a William H. Macy
Atentát v Ambassadoru - Sharon Stone a William H. Macy | Foto: Blue Sky

Song i film prostupuje atmosféra klidu před katastrofou; k tomu jde to nepřehlédnutelný a zamýšlený odkaz na Absolventa - kultovní komedii Mika Nicholse z roku 1967, která je navždycky spjatá s další skladbu slavného dua. Prchající Dustin Hoffman a melodie Mrs. Robinson a se stali symbolem a portrétem společenských proměn té doby (tady středostavovské rodiny) i lidských situací obecně.

Iniciační Absolvent měl obrovský vliv, to se asi Bobbymu nepodaří. V Americe film nijak zvlášť nebodoval, možná i proto, že tu hlavní paralelu se současností nenalézá: Kdo dnes může pro Američany sehrát roli, jakou měl milovaný Bobby?

Atentát v Ambassadoru (Bobby), USA 2006. Scénář a režie Emilio Estevez, kamera Michael Barrett, hrají Laurence Fishburne, Helen Huntová, Demi Mooreová, Sharon Stoneová, Elijah Wood, Anthony Hopkins, Heather Grahamová, Lindsay Lohanová, Christian Slater, Martin Sheen a další. 117 minut, distribuce Blue Sky. 

 

Právě se děje

Další zprávy