Jediný diktátor, jenž si zaslouží Oscara

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 2. 2007 0:00
Recenze - Idi Amin Dada byl báječný společník a krutý vrah. Díky Forestu Whitakerovi mohou tyhle rozporuplné pocity prožít i diváci. Uvnitř: VIDEO

Hrdinou filmu Poslední skotský král natočeného podle skutečné události ze 70. let je mladý skotský doktor Nicholas, který se hned po absolutoriu vydává na misi do Afriky - nespíš z touhy po dobrodružství, užitečnosti i vzrušení.

A dobrodružství opravdu přijde, i když trochu jiné, než jaké si původně představoval. Jeho zosobněním je ugandský prezident Idi Amin ztvárněný Whitakerem.

Amin doktora hned při prvním setkání při dopravní nehodě na venkově  okouzlí sílou své osobnosti tak, že Nicholas se rozhodne mu zůstat nablízku jako osobní lékař. Užívá si pozlátka života mezi ugandskou elitou a přízně od velkého obdivovatele Skotska - odtud trochu zavádějící titul.

Je to fascinující hra, v níž mladý lékař naivně setrvává, někdy dokonce  sám "z dobré vůle" vlastně donáší. Jenže čím déle po jeho boku setrvává, tím mu je jasnější, že za dobrosrdečnou Aminovou skořápkou vězí domýšlivý a krutý diktátor.

Poslední skotský král
Poslední skotský král | Foto: Aktuálně.cz

Na povrch vyplouvají krutosti jedné z nejstrašnějších afrických hrůzovlád - masakrování tisíců civilistů i stovek protivníků, chladnokrevná vražda, znetvoření nevěrné manželky, brutální týrání těch, kteří se mu znelíbí.

Vystřízlivší doktor se rozhodne vrátit domů; ale už se příliš zapletl do Aminových osidel. Oboustranné okouzlení vyprchává a smyčka kolem Skotova krku se utahuje víc a víc se vzrůstající Aminovou paranoiou, pocitem ohrožení i zakázaným vztahem Nicholase s jednou z Aminových žen.

Poslední skotský král je sice další freskou odehrávající se na lákavě barevném africkém kontinentu. Na rozdíl od řady snímků z poslední doby - Krvavý diamant, Nepohodlný, Syriana - jde politika (i globalizace) stranou. Ale nemizí úplně, jen je to souboj tělo na tělo.

Poslední skotský král
Poslední skotský král | Foto: Aktuálně.cz

Poslední skotský král je mnohem víc portrétem jednoho diktátora-psychopata a jeho stihomamu, megalomanie a krutosti. A Forest Whitaker si právem za tuhle roli odnesl Zlatý globus i největší šance na zisk Oscara.

V jeho podání je nejhorší diktátor dějin Ugandy rozlomenou osobností. Žádným hastrošem ve špinavé uniformě, ale kultivovaným, charismatickým i zlověstným mužem, který vtipkuje a navenek se chová inteligentně i civilizovaně, ale zároveň nesnáší odpor. Je vztahovačný, vzteklý a čím dál paranoidnější.

Afrika je kolébka civilizace - Arabové odtud ukradli medicínu, Řekové filozofii, hřímá ke svému lidu a hned druhý den ráno si nevinně hraje se svými dětmi. Ale Whitaker není chvíli zábavný společník a chvíli ďábel.

Foto: Bontonfilm

Ten kontrast je v něm vnitřně přítomný v každé chvíli a ještě posiluje zlověstnost diktátora, který byl po všech krutostech, které zahrnovaly i masakr 300 tisíc poddaných, roku 1979 svržen.

Film je vyprávěný tradičně, nebere si ovšem servítky, co se zobrazování krutostí týče. Pomsta na manželce Kay či finále na letišti překonává všechno, co bylo na plátně předtím, a slabším povahám může způsobit nevolnost.

Útěchou jim může být, že Nicholas má na konci podle žánrových pravidel thrilleru víc štěstí než rozumu. Další už ho mít nemusí, naznačuje film. Ale je to mnohem víc než varování do Lonely Planet pro mladé "nezávislé" travellery. Spíš otazník nad sladkou svůdností moci i diktatur.

Poslední skotský král (Last King of Scotland), USA 2006. Scénář Jeremy Brock, Peter Morgan podle románu Gilda Fodena, režie Kevin McDonald, kamera Anthony Dod Mantle, hudba Alex Heffes, hrají Forest Whitaker, James McAvoy, Kerry Washington, Gillian Andersonová a další. 123 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy