Mezidruhová erotika v Kristových letech

Jan Šprincl
6. 2. 2007 0:00
Recenze - Je lepší trilogie Star Wars nebo Pán prstenů? A může se jít ze zadku rovnou do pusy? Uvnitř: TRAILER
Foto: Palace Pictures

Pikantní problémy přesahující malý obchod v New Jersey nepřestaly Danteho Hickse a Randala Gravese trápit ani v "Kristových letech". Svérázní hrdinové filmu Mladí muži za pultem/Podvodníci z New Jersey z roku 1994 jsou v loňském pokračování Clerks: Muži za pultem starší a nakynutější, ale jinak úplně stejní.

Vraťme se na úplný začátek: celovečerní debut Kevina Smithe byl natočený na černobílý materiál za necelých 30 tisíc dolarů a vydělal stokrát tolik. Sarkastická komedie zaměřená na obyčený den dvou neobyčejných floutků výborně naplnila hlad po "rozkouskovaných" povídkových filmech točených s nadsázkou a vypointovanými gagy - rok 1994 je například také datem premiéry Tarantinova Pulp Fiction.

Dante s Randalem jsou frustrováni nudnou prací, při které mají schopnost odhánět zákazníky (když tedy mají vůbec otevřeno) neustálou lavinou sexuálně oplzlých řečí. Ale i v těch nejšílenějších okamžicích se na sebe umějí spolehnout, protože muži za pultem se nezatěžují interpretací reality. Žijí si svoji; stejně jako jejich generace.

Dnešní Clerks: Muži za pultem z tohoto existenciálního bahna vycházejí. Večerka Quick Stop sice vyhořela, ale Dante (Brian O'Halloran) s Randalem (Jeff Anderson) našli zaměstnání ve fast foodu Mooby´s. Rozhodně se tu nehodlají předřít. Dante navíc balí kufry na Floridu, kde se snoubenkou začne nový život... jenže do hry vstupuje jeho dávná láska Becky (Rosario Dawsonová).

Randal Dantemu objedná představení na rozloučenou, které se jmenuje "Zvrhlá Kelly a Sexy samec" neboli chlapíka, který feluje a souloží s oslem. On sám svoji práci nazývá mezidruhovou erotikou a i na dost otrlé hrdiny je jeho exhibice dost silnou kávou.

Foto: Palace Pictures

Režisér Kevin Smith, který se ve filmu samozřejmě objevuje jako mlčenlivý Bob, vytváří navzájem propojený a skrz naskrz postmoderní svět citací, ve kterém se budou nejlépe orientovat jeho věrní fanoušci se smyslem pro otrlý humor.

Ocení pokračování debaty o tom, jestli je rozumné vrhnout se po análním sexu na orální, poznají, že Danteho slabost pro lakování ženských nehtů se z rukou přesunula na dolní končetiny, bude jim povědomá plachta s nápisem "I assure you, we're re-open!" a nakonec se jim spojí motivy, se kterými Smith pracoval už ve svých dřívějších snímcích Hledám Amy, Dogma nebo Jay a mlčenlivý Bob vrací úder.

Clerks: Muži za pultem ale kvalit prvního dílu nedosahují. Spíš než o regulérním pokračování by se dalo mluvit o nějakém vyfintěném remaku - jako když francouzská Brutální Nikita padne do oka americkým televizním producentům - který natahuje už jednou použitý motiv: unavení třicátníci jsou tu postaveni před rozhodnutí vzchopit se, nebo to vzdát až do konce života.

Foto: Palace Pictures

Bavit se budeme, hlavně v druhé polovině snímku: vydařená je scéna se zneužitým trpělivým oslem, hádka o kvalitách Pána prstenů i diskuse na téma "Jsou černoši líní opičáci"? Opravdovou šílenost, jako když si v prvních Mužích za pultem nadržená Caitlin spletla na záchodních Danteho s erekcí mrtvého zákazníka, nečekejme.

Tihle muži už na to sílu nemají. Kromě momentu překvapení jim chybí i nadhled, rozfázování na gagy, které by filmu dalo tempo a překvapivě přebývá sentiment. Fanoušci Smithova světa to jistě překousnout, ti ostatní ať si spíš najdou nebo připomenou kvality originálních Mužů za pultem. Tento měsíc u nás konečně vycházejí na DVD.

Clerks: Muži za pultem (Clerks II), USA 2006. Režie a scénář Kevin Smith, kamera David Klein, hudba James L. Venable. Hrají Brian O'Halloran, Jeff Anderson, Rosario Dawson, Kevin Smith, Jason Mewes, Ben Affleck, Jason Lee. Distribuce Palace Pictures, 97 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy