V osadě rekordmanů jde o jedno: Zvítězit

Irena Hejdová Irena Hejdová
16. 1. 2007 0:00
Praha - Jaký film mají filmoví piráti na Balkáně nejraději? Přece kusturicovský dokument Kniha rekordů Šutky.
Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures

Hrdiny filmu jsou obyvatelé malé romské osady na Balkáně, kteří se v životě řídí krédem Není důležité zúčastnit se, ale zvítězit! V téhle vesnici tak žijí samí rekordmani. A když někdo rekordmanem není, tak to o sobě alespoň tvrdí.

Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Aktuálně.cz

Jako ten prý nejmocnější derviš světa, který přísahá, že umí lidi dematerializovat. Což se hodí zvláště tady, kde útočí na obyvatele džinové a upíři, s kterými tu je prý víc problémů než s policajty.

Navzdory tomu se tady vyrábějí nejlepší videoklipy se spoustou, ale opravdu spoustou blyštivých efektů. Žije tu i nejlepší boxer země, i když toho času zmítaný drogovou nezávislostí.

Žije tu největší milovník koní i největší zloděj hřbitovů na Balkáně, vlastník největší sbírky pornokazet i stoletý šampión diskoték. Žijí tu dva rivalové věčně soupeřící o to, kdo má úplnější sbírku kazet od nejstaršího tureckého zpěváka.

Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures

A kde je hodně rekordmanů, musí se konat hodně soutěží. Soutěží se s holuby, housery i kanárky, soutěží se v tom, kdo bude mít výpravnější svatbu a obřízkovou slavnost. Dva místní homosexuálové soutěží o to, kdo je větší homosexuál.

A jako se spolu ti dva nadšeně přehrabují v hromadách hadrů z charity a navlékají si na sebe ty nejbláznivější kombinace, tak i tenhle film se přehrabuje v nepřeberných zásobách osudů.

Režiséru Aleksandaru Maničovi se podařilo zaznamenat svérázný svět a především sestavu svérázných hrdinů, kteří jako by byli zrozeni pro to, aby se stali hrdiny filmu. Dokáží se ostatně skvěle sebepropagovat ve vlastnoručně vyrobených videoklipech na místní televizi Šutel.

Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures

Přitom většina z nich touží po tom, aby odtud odešla. Rádi by se nechali oním děrvišem "dematerializovat" na Západ - jen asi podvědomě vědí, že jinde by možná takovými šampiony nebyli.

Přesto je spojuje snaha přesáhnout vlastní notně omezené obzory vírou, že jsou něčím výjimeční, i touha uniknout z nevlídné reality téměř stoprocentní místní nezaměstnanosti. I když jinak tu všichni chodí v zaručeně pravých modelech od Versace.

Zběsilé tempo neustále mluvících a propagujícími se obyvatel Šutky umocňuje neustálý atak barvami  největší romské osady nejen na Balkáně, ale možná i na celém světě.

Kniha rekordů Šutky
Kniha rekordů Šutky | Foto: Palace Pictures

Ve filmu Kniha rekordů Šutky ožívá všechna energie Balkánu i romské mentality. Neskonale zábavný a živý snímek připomene Kusturicovy hrané filmy a na Balkáně prý vede v počtu pirátských kopií.

Kniha rekordů Šutky byla natočena v  koprodukci České republiky, Slovenska, Finska a Sbrska a Černé hory. Na kontě už má patnáct cen z nejrůznějších festivalů; byla vyhlášena nejlepším srbským filmem roku a světovou premiéru si odbyla loni na festivalu v Rotterdamu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy