Psycho na celý den. Na Febiofestu

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 1. 2007 14:45
Praha - Organizátoři tradiční přehlídky se hlásí s dalším ročníkem. Nad filmovými rekordmany budou létat motýli.

Jisté je, že tu bude udělena i Cena Kristián. Novinářská trofej se rozdává od roku 1994 v kategoriích nejlepší hraný, animovaný a dokumentární snímek. V hlavní hrané sekci si v minulosti odnesly cenu filmy Štěstí, Mistři, Nuda v Brně či Otesánek.

Claudia Cardinalová s Fero Feničem
Claudia Cardinalová s Fero Feničem | Foto: Febiofest

Stejně tradičně má na Febiofestu premiéru nový český film, letošní titul ovšem zatím zveřejněn nebyl. V rámci přehlídky budou promítnuté i tři nové krátké české filmy, mezi nimi Puritptýz Lenky Wimmerové.

Přesný program přehlídky organizátoři zatím tají, poodkrývají jen informace o dvou rekordmanech, co se stopáže týče. Jedním z nich je maďarský film Satanské tango s délkou 445 minut;  druhým pak čtyřiadvacetihodinový radikální experiment - zpomalené Hitchcockovo Psycho.

"I letos chceme program dále zkvalitnit a nabídnout osobitý pohled na současný světový film," naznačuje obecně programový ředitel Přemysl Martinek. Po loňských pampeliškách budou letos plakátům Febiofestu vládnout poletující motýlci.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Přehlídka přinese tradiční sekce zasvěcené mladému evropskému filmu, dále kinematografii latinskoamerickou, anglosaskou, východoevropskou i asijskou, sekci Jižní kino i tradiční oddíl Jiný břeh. Důraz letos kladou i na filmy izraelské a maďarské.

Febiofest si za čtrnáct existence vydobyl dobré postavení mezi českými přehlídkami; po festivalu v Karlových Varech jde o největší domácí festival. Loni nabídl celkem 555 projekcí, navštívilo ho 140 tisíc diváků a hvězdy jako Claudia Cardinalová, Julie Jentschová či Claude Lelouche.

Film Bruno Dumonta Flandry loni bodoval v Cannes
Film Bruno Dumonta Flandry loni bodoval v Cannes | Foto: Aktuálně.cz

Letos zatím účast potvrdil jeden z nejprovokativnějších francouzských režisérů současnosti, loňský vítěz ceny za režii v Cannes Bruno Dumont. Očekávána je i francouzská herečka a zpěvačka Rona Hartnerová známá z filmů Tonyho Gatlifa.

Vyřešeny jsou prý problémy s financováním, na které šéf Fero Fenič žehral v posledních letech. "Nad rozpočtem už plakat nemusím," říká ředitel přehlídky.

Rozpočet přehlídky se podle něj v posledních letech ustálil na částku mezi 18 a 21 miliony korun. Díky zajištění Febiofest uvažuje, že by od příštího roku zavedl i soutěžní sekci zaměřenou pravděpodobně na mladý evropský film.

V metropoli se letos Febiofest koná od 22. do 30. března - tradičně ve smíchovském Village Cinemas. Poté se přesune do deseti českých a osmi slovenských měst.

Více o Febiofestu ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy