Superžena se mstí superkrutě. A vtipně

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 1. 2007 0:00
Recenze - Zlomit srdce superženě je nebezpečné. Na oplátku by dotyčnému mohla zlomit všechno. Uvnitř TRAILER
Moje superbejvalka
Moje superbejvalka | Foto: Bontonfilm

Až na stupidní český název Moje superbejvalka je nový film režiséra Ivana Reitmana a scénáristy seriálu Simpsonovi důstojným nástupcem Krotitelů duchů. Je patřičně ztřeštěný, stojí na originálním, byť mírně fantasmagorickém nápadu a skvělých hercích: Luku Wilsonovi a hlavně Umě Thurmanové.

Její superhrdinka G-Girl si létá nad New Yorkem a tu překazí loupež u Bulgariho, tu zachrání pár životů. Pak ale potká outsidera a losera Matta, naprostý opak mužů z dívčích snů. A přesto v něm najde zalíbení.

Začnou spolu chodit i divoce superhrdinsky souložit a žili by šťastně až do smrti, kdyby nebylo těch superschopností kombinovaných se superžárlivostí. Po pár romantických průletech nad městěm se Matt rozhodne s G Girl rozejít.

Ale není jednoduché vycouvat ze vztahu se ženou, která má oči a uši všude, umí létat, pohledem propaluje ocel, disponuje nadlidskou silou - a navíc je hodně, ale opravdu hodně rozčilená a "aktivně agresivní". Což s killbillovsky mstivým leskem v očích neváhá dokázat.

Moje superbejvalka ale není tarantinovsky vrstevnatá melange, i když si pohrává s genderovým klonem Supermana a zároveň je parodií na superhrdinské série, z čehož vytěží spoustu vtipných hlášek.

Moje superbejvalka
Moje superbejvalka | Foto: Bontonfilm

Film je ku prospěchu věci hlavně excelentní ukázkou v poslední době oblíbeného žánru romantická komedie naruby - a třeba Rozchod s Jennifer Anistonovou je proti němu velmi slabý šálek čaje.

Všechno patřičně koření oblíbené vedlejší postavy jako šité do všech pořádných romantických komedií: nejlepší Mattův kamarád, krásná blonďatá Mattova kolegyně, která se s gustem stává obětí jeho sexuálního obtěžování, i její tupý přítel-model.

Ale to není nic proti Umě Thurmanové. Ve své denní clarkkentovské podobě připomíná spíš roztouženou šedou myš, zatímco jako superhrdinka se v sexy oblečcích mění v cosi mezi Larou Croft, Supermanem a šílenou manželkou z Války Roseových.

Moje superbejvalka
Moje superbejvalka | Foto: Bontonfilm

V druhé půli snímku trochu dojde šťáva, tempo zbytečně zpomalí i zápletka s dávným obdivovatelem G Girl a nynějším úhlavním nepřítelem, profesorem Bedlamem. Pak ale nastoupí znovu na scénu rozlícená G Girl a její "útok žralokem" je kandidátem na nejvtipnější filmovou scénu roku.

Finále se v duchu žánru nelogicky odehrává na módní přehlídce s tupě přihlížejícími modelkami. Mírně feministické vyznění filmu ale shazuje vedlejší postava zatrpklé kolegyně posedlé utkvělou představou, že Matt sexuálně obtěžuje všechny spolupracovnice.

Uma Thurmanová po Prime znovu dokazuje, že komediální role jí sedí stejně dobře jako dramatické. Hlavně díky ní je Moje superbejvalka film vtipný - i když ho jako většinu romantických komedií po originálním začátku a nápadité zápletce ke konci sráží příklon k bezpečným klišé.

Moje superbejvalka (My Super Ex Girlfriend), USA 2006. Scénář Don Payne, režie Ivan Reitman, kamera Don Burgess, hudba Teddy Castellucci, hrají Uma Thurmanová, Luke Wilson, Anna Farrisová a další. 97 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy