Dokonalému triku chybí kouzlo

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 1. 2007 11:00
Recenze - Ve filmu Dokonalý trik čarují Hugh Jackman, Christian Bale i Scarlett Johanssonová. Ale ani to mu nepomůže. Uvnitř: TRAILER
Dokonalý trik: Hugh Jackman a Scarlett Johanssonová
Dokonalý trik: Hugh Jackman a Scarlett Johanssonová | Foto: Warner Bros

Režisér Christopher Nolan má velký potenciál okouzlit diváky. Rafinovaně čaroval už v Mementu a pár hezkých triků předvedl i ve filmu Batman začíná. Dokonalý trik mu ale tolik nevyšel - pomyslného králíka nechal ležet v klobouku.

Dokonalý trik sleduje soupeření dvou velkých kouzelníků viktoriánské éry. Bojují spolu o přízeň publika, prestiž a slávu a bojují samozřejmě pomocí svých kouzel.

To nejdůležitější se jmenuje Přenesený muž a jeho podstatou je zmizení kouzelníka a jeho následné objevení o kus dál. Jak tento trik zrealizovat, aby působil co nejrealističtěji?

Jednou převeze Angier Bordena - tedy Hugh Jackman Christiana Balea - a jindy zas Borden Angiera. Asistují jim přitom jejich partnerky a manželky, velkou roli tu má Scarlett Johanssonová jako Angierova a posléze i Bordenova asistentka Olivia.

V pozadí operuje ještě šedá eminence, Angierův pomocník Cutter v podání Michaela Cainea. Důležitou roli má v tomhle příběhu i elektřina, jejíhož vynálezce Nikolu Teslu ztvárnil David Bowie. Nutno dodat, že v záři elektrických výbojů mu to opravdu sluší.

Dokonalý trik: David Bowie jako Nikola Tesla
Dokonalý trik: David Bowie jako Nikola Tesla | Foto: Warner Bros

Vše končí jednou tajemnou, nevysvětlitelnou vraždou a pak už přijde závěrečné rozuzlení. Závěrečná pointa objasní i fascinující a okouzlující první záběr filmu, v němž se v lese mezi listím povalují spousty kouzelnických klobouků.

Dokonalý trik nelze neporovnat s nedávno uvedeným Iluzionistou. Opět staré dobré časy plné čar, kouzel a magie, ambiciózní kouzelníci, kteří jsou pro svůj úspěch schopni udělat cokoliv a opět na konci rozuzlení, které všechno předtím obrátí naruby.

Ale v Iluzionistovi byl ten trik aspoň vysvětlitelný, Dokonalý trik se pouští na tenkou půdu smyšlených účinků elektřiny a sci-fi zápletka v tomhle spektáklu působí jako pěst na oko.

Dokonalý trik
Dokonalý trik | Foto: Aktuálně.cz

Závěrečný obrat pak příběh připraví o poslední zbytky soudnosti.

Slova jako posedlost, oběti a tajemství tu padnou snad stokrát, ovšem nudu neodvrátí a přispívá k ní i dvouhodinová stopáž. Zapamatovatelné jsou spíš okamžiky - zábavná epizoda s kouzelnickým dvojníkem-věčně opilým hercem či Teslův pomocník v podání Gluma alias Andyho Serkise.

Režisér podle svého zvyku z Mementa volně přeskakuje v čase a prostoru, stejně volně jako jeho dva hrdinové. Tatam je ale filmová inovativnost, vytahuje jen samé osvědčené triky, které nikoho nepřekvapí.

Dokonalý trik: Christian Bale
Dokonalý trik: Christian Bale | Foto: Warner Bros

Když diváky oklameš na jedinou minutu, tak užasnou, říká v závěru Angier. Nolan diváky jistě oklamal - ale použil k tomu špinavé triky a pomohl si sci-fi berličkou. Na Dokonalý trik se dívá hezky, ale vnitřní kouzlo mu navzdory všemu tomu čarování chybí.

Dokonalý trik (The Prestige), USA 2006. Scénář Jonathan Nolan a Christopher Nolan podle románu Christophera Priesta, režie Christopher Nolan, kamera Wally Pfister, střih Lee Smith, hrají Hugh Jackman, Christian Bale, Scarlett Johanssonová, Michael Caine, Andy Serkis, David Bowie a další. 128 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy