Ochutnejte v kinech Mechanický pomeranč

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 1. 2007 0:00
Praha - Tradiční desítku filmů nabízí letošní třináctý ročník přehlídky Projekt 100. Jsou prý lepší než James Bond. Uvnitř: ZNĚLKA PROJEKTU
Projekt 100
Projekt 100 | Foto: Projekt 100

Letošní kolekce, která oficiálně startuje ve středu, možná nemá jednotící téma, ale to nejzásadnější je desítce filmů opět společné.

Jsou to mimořádně kvalitní a oceňovaná díla nabízená ve vybraných kinech a v limitovaném termínu. Mohou být i zábavná, ale neberou film jen jako zábavu.

Pokud přece jen jeden jmenovat, pak Mechanický pomeranč Stanleyho Kubricka, který se tak poprvé dostává do oficiální české distribuce.

Jsou tu snímky obdarované Oscarem i na významných přehlídkách v Cannes, Berlíně či Torontu. Nejstarší z letošníh filmů vznikl před víc než půlstoletím, dva nejnovější jsou z loňska.

Geograficky jsou z Maďarska, Británie i Francie. Z Ruska i z USA, z daleké Afriky a ještě vzdálenější Číny. Odehrávají se v městě i na venkově, v minulosti i současnosti. Je mezi nimi drsné drama i jímavá lovestory, temné sci-fi i smutný western.

Je tu nejen film od mistra napětí Alfreda Hitchcocka, ale i od sveřepého Ira Kena Loache, od princezny francouzské nové vlny Agnes Vardové i od ruského filmového básníka Andreje Tarkovského.

"Většina filmů, které uvádíme, je lepší než nový Bond, kterého jsem nedávno viděl. Ze současné distribuce prostě nejsem nadšený," tvrdí ředitel přehlídky Jiří Králík a doufá, že diváci rádi zajdou i na kvalitnější filmy.

Podívejte se na znělku cyklu PROJEKT 100

Zvedá se vítr
Zvedá se vítr | Foto: Projekt 100
PROJEKT 100 2007:
Přehled filmů
Tsotsi
Tsotsi | Foto: Projekt 100
TSOTSI:
Recenze filmu
Zvedá se vítr
Zvedá se vítr | Foto: Projekt 100
ZVEDÁ SE VÍTR:
Recenze filmu
Taxidermia
Taxidermia | Foto: Projekt 100
TAXIDERMIA:
Recenze filmu
Mechanický pomeranč
Mechanický pomeranč | Foto: Projekt 100
PROJEKT 100 2006:
Přehled loňských filmů
Na sever severozápadní linkou
Na sever severozápadní linkou | Foto: Projekt 100
PROJEKT 100 2006:
Rozhovor s Jiřím Králíkem
Cléo od 5 do 7
Cléo od 5 do 7 | Foto: Projekt 100
AKTUÁLNĚ V KINĚ:
Lednové filmové premiéry
Taxidermia
Taxidermia | Foto: Aktuálně.cz
RESUMÉ:
Filmy 2006, které stály za to
 

Právě se děje

Další zprávy