Ani křenící se křen Wilson vše nespasí

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 12. 2006 0:00
Recenze - Owen Wilson se rozplácnul v další bláznivé komedii. Ale tentokrát nemá šanci proti kanonádě kýče. UVNITŘ: Trailer
My dva a Křen
My dva a Křen | Foto: Bontonfilm

Žánr romantikou prodchnuté bláznivé komedie prošel poslední roky zajímavým vývojem. Romanticky laděné komedie začaly i díky stále obsazovanějšímu Owenu Wilsonovi sršet cynismem, který ve filmech jako Fotr je lotr, Nesvadbovi nebo Rozchod jednou více a jindy méně úspěšně přebíjel vyprázdněná klišé.

Jenže i tato vlna "civilních" romantických komedií, ve kterých tvůrci míchají sladkou romantiku s trpčejším a divočejším humorem, se začíná vyprazdňovat a komedie My dva a křen tento trend jen potvrzuje.

Když se k tomu přidá Američany zbožňovaná postavička sympatického smolaře, který v druhé polovině filmu prozře a splyne s uniformně spokojeným a korektně šedivým davem, je z toho spíše neupřímný škleb než humor k popukání.

Dupree v podání Wilsona se dostane do problémů s prací i bydlením právě ve chvíli, kdy se jeho kamarád Carl ožení s krásnou Molly. Dupree nedbá probíhajících líbánek a nastěhuje se do domácnosti novomanželů.

My dva a Křen
My dva a Křen | Foto: Bontonfilm

S Owenem Wilsonem na začátku film stojí a padá, některé jeho fórky jsou slabší a jiné o něco lepší, ale pořád se ještě drží v intencích dobré komedie.  Bohužel, jak snímek plyne, dostává prostor více či méně romantiky odkapávající jako sladký med ze vztahu dvou novomanželů.

Roste i patos, kterým Dupree láduje své proslovy. Sympaticky ošlehaný Matt Dillon a Kate Hudsonová jeho eskapádám spíš jen sekundují. I když jako páru jim to moc sluší, na víc než na podržtašky to tady nedotáhnou.

My dva a Křen
My dva a Křen | Foto: Bontonfilm

Mnohem líp zvládá epizodní roličku Michael Douglas, který si zahrál otce nevěsty Hudsonové. Jako žárlící papínek je neodolatelný, třeba když svého zetě Carla žádá, jestli by si nenechal provést vasektomii.

V  bláznivě se tvářící komedii je ale jinak humoru spíše pomálu. Pár slušných momentů nemá šanci převálcovat fakt, že tvůrci hrají s divákem předvídatelnou hru. 

Kdo má pro kousavé romantické komedie slabost, může jedinou premiéru naplánovanou na sváteční týden oželet a počkat si, až v lednu do kin dorazí výborná Moje superbejvalka s Umou Thurmanovou v roli hysterické a žárlivé superhrdinky.

My dva a Křen
My dva a Křen | Foto: Bontonfilm

Na svatbě drží Dupree proslov k příteli Carlovi. Říká, že nejdůležitější je, aby si ponechal své "carlovství" a  pak mluví o tom, že najít si a udržet si osobitost je ta nejdůležitější věc na světě.

Jeho poněkud banální radou by se měla řídit i tahle komedie. Kdyby navíc nerezignovala na osobitý humor Owena Wilsona, třeba by jí to dodalo aspoň trochu grády a švih.

My dva a křen (You, Me and Dupree), USA 2006. Scénář Mike LeSieur, režie Anthony a Joe Russo, hudba Theodore Saphiro, hrají Kate Hudsonová, Owen Wilson, Matt Dillon, Michael Douglas. Distribuce Bontonfilm, 108 minut.

 

Právě se děje

Další zprávy