Rodí se Ježíšek. Cynikům vstup zakázán

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 12. 2006 0:00
Recenze - Vatikán a Hollywood se spojili, aby společně odvyprávěli ten starý příběh tak naivně, že se těžko tráví i o Vánocích. Uvnitř: TRAILER

Příběh zrození měl světovou premiéru na sklonku listopadu ve Vatikánu - v době, kdy byla šestnáctiletá představitelka Marie v pátém měsíci těhotenství. Což je ale také jediná kontroverze a pohříchu i jediná zajímavá věc, která by snad mohla tenhle jinak příliš korektní film provázet.

Snímek sleduje události tak, jak jsou popsány v Bibli a jak na ně nahlíží církev. To by ještě nevadilo, nikdo snad o Vánocích nechce Scorseseho Poslední pokušení Krista, ale pořád je to dost silná "story" na to, aby to byla taková nuda jako ve filmu Caroline Hardwickové.

Čili: hlas shůry nejdříve osloví Zachariáše s oznámením, že jeho žena bude mít dítě. Zachariáš ale neuvěří a je na něj seslán trest němoty. Poté se se stejným oznámením vydá temný hlas i za Marií; a ta už otěhotní.

Je sice vdaná za Josefa, ale ještě s ním nebydlí, takže logicky celé vesnici dojde, že ten otcem není. Chtějí ji ukamenovat, Josef ji ale ochrání. A vydají se spolu na cestu do Betléma, aby tu ve chlévě povili Ježíška.

Tam už míří tři králové, aby tu spolu s hvězdou na nebi přivítali zrození Syna božího. Herodes zatím kuje pikle v obavě z příchodu Mesiáše a jeho výběrčí daní terorizují obyvatelstvo. Snímek nepřekypuje patosem tolik, jak by se dalo čekat, na druhé straně plyne až příliš nevzrušivě ve velmi pomalém tempu.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Vše s patřičnou dávkou ušlechtilosti a vážnosti ve výrazech důstojně kráčejících mužů a oddaně se tvářících žen. Představitelé ústřední dvojice jsou patřičně mladí a krásní, Josef uhrančivý a Marie přes převážně otrávený výraz půvabná.

Příběh zrození se tu odvíjí jako ilustrovaná vyprávěnka, v níž není místo pro nic, co by katolíky mohlo pobouřit a diváky překvapit. Nejde tu přece o realismus, ale o převedení biblického příběhu, v němž nevystupují příliš realistické postavy, spíš ikony, notoricky známé. Vrcholem intimity je okamžik, kdy Marie uchopí Josefa na trhu za ruku.

Scenárista Mike Rich se inspiroval rodinným betlémem. A vskutku: strojené naivitě odpovídá i závěrečný skoro až cimrmanovsky živý obraz jako vystřižený z adventního čokoládového kalendáře.

Příběh zrození
Příběh zrození | Foto: Aktuálně.cz

Pospolu tu nad Ježíškem sedí oba šťastní prorokovi rodiče, tři králové, v pozadí přežvykuje kráva a kolem se popásá oslík a pár ovcí.

A divákům nezbývá než se ve vánočně konejšivé atmosféře vrátit zpátky k pekáčům s cukrovím a k pozorování kapra ve vaně. Pokud se do kina vůbec vypraví - takových ušlechtilých produkcí je v dopoledních svátečních programech televizí dost.

Ale jeden inovační moment tu je - film by se určitě uplatnil jako DVD příloha k Bibli. Jinak je to jen přehršel naivity. Ježíšku, sorry.

Příběh zrození (Nativity Story), USA 2006. Scénář Mike Rich, režie Catherine Hardwickeová, kamera Elliot Davis, hrají Keisha Castle-Hughesová, Oscar Isaac, Hiam Abbass, Shaun Toub a další. 101 minut, distribuce Warner Bros.

 

Právě se děje

Další zprávy