Láska i smrt na čínský způsob

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 12. 2006 11:00
Premiéra - Čtyři čínské filmy ověnčené řadou cen uvádí do kin od 7. prosince Asociace českých filmových klubů. Uvnitř: ZNĚLKA
Cesta domů
Cesta domů | Foto: AČFK

Čínské snímky Horská hlídka, Cesta domů, Nikdo nesmí chybět a Šanghajské sny už byly v Česku uvedeny v rámci přehlídky čínského filmu. Nyní se tyto oceňované filmy vydávají na pouť českými kiny.

Horská hlídka vypráví příběh skupiny tibetských venkovanů, která v 90. letech bojovala s pytláky vzácných antilop. Jejich misi za záchranu ohroženého druhu sledujeme očima mladého pekingského novináře.

Ten je svědkem toho, jak dobrovolnická skupina stopuje pytláky, nalézá z kůže stažená těla zvířat ohlodávaná supy - a následně i samotné lovce. Mise přesto nekončí úspěšně a závěr podtrhuje syrový charakter filmu.

Horská hlídka
Horská hlídka | Foto: AČFK

Z kolekce se Horská hlídka vymyká nejen tím, že jde o příběh inspirovaný skutečnými událostmi, ale i tím, že na rozdíl od ostatních filmů nejsou její hrdinové mladí a zamilovaní.

Cesta domů se sice také odehrává na venkově, ale hlavní postavy mají jiné starosti. V příběhu nesmělého sbližování mladého učitele a krásné dívky hraje čínská herečka Zhang Ziyi, známá z filmů Tygr a drak či Klan létajících dýk.

Nikdo nesmí chybět
Nikdo nesmí chybět | Foto: AČFK

Ta byla v roce 2001 zařazena časopisem People mezi 50 nejkrásnějších lidí světa. Film má zas na kontě mimo jiné Velkou cenu festivalu Berlinale z roku 1999.

Podobné rozvržení - dojemný příběh velké lásky, která navzdory řadě nesnází skončí happy endem- má film Nikdo nesmí chybět. Opět malá vesnice v severní Číně a venkovská dívka.

Převezme po místním učiteli výuku v místní škole, po odchodu jednoho z žáků se vydá za ním do města. Její hledání žáka i sebe samé ocenil festival v Benátkách v roce 1999 Velkou cenou.

Šanghajské sny
Šanghajské sny | Foto: AČFK

Posledním snímkem kolekce jsou Šanghajské sny oceněné cenou poroty na loňském festivalu v Cannes.

Vyprávějí o příběhu první lásky mladé emigrantky, která v 60. letech ze Šanghaje přichází do provincie Guizhou.

Její otec by se chtěl vrátit zpět, ale mladá kráska se mezitím zamilovala do mladíka z místní rolnické rodiny.

 

Právě se děje

Další zprávy