Russell Crowe dozrál až do letadla

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 12. 2006 0:00
Recenze - Dobrý ročník je film, který postupně zraje jako víno. Stejně jako jeho hlavní hrdina Russell Crowe. Uvnitř: TRAILER

Co čekat od snímku, jehož žánr distributor charakterizuje jako "příjemný film" a hlavní roli v něm hraje australský slizoun a opilec Russell Crowe, který se s režisérem Ridley Scottem naposledy sešel při natáčení velkofilmu Gladiátor?

Asi ne to, že hrdina Dobrého ročníku Max Skinner je hajzl, jak sám sebe na začátku charakterizuje. Odvrhl ubohého strýčka, který ho v dětství v Provence učil, jak být pravým mužem a znalcem vína.

A dal se na kariéru bezskrupulózního londýnského makléře s mobilem věčně přilepeným k uchu, který podřízené oslovuje "myši" a říká, že vzít si dovolenou je horší, než být mrtvý.

Ale nezoufejme, strýček zemře a Skinner se stane jediným dědicem jeho panství. Nejdříve ho chce samozřejmě prodat, pak samozřejmě podlehne kouzlu místní hřejivé atmosféry, vinic zalitých sluncem a místní krásky Fanny. Ne že by nepřišla komplikace; přijde. V podobě náhle se zjevivší mladé Američanky Christie, prý strýčkovy dcery.

Nicméně je jasné, jak to skončí. Pod vlivem toho všeho a s dobrým mokem v žaludku Maxovi dojde, že více než peníze jsou v životě láska, štěstí a dobré víno.

Foto: Bontonfilm

Americká turisticko-romantická představa Provence jako ráje na zemi, kde mezi prosluněnými vinicemi tančí zpívající vinárníci a v úzkých kamenných uličkách se po sobě plazí milenci stejně jako víno po pergole, zavání kýčem.

Zvlášť když Ridley Scott film ještě vylepšuje stejně prosluněnými flashbacky z Maxova dětství - s mudrlantským strýcem, unylým tempem a lehce vyčpělými fórky, ale i překvapivě dobrým hudebním doprovodem.

Uniknout nelze ani před product placementem, který v tomto případě zastupuje vlezle cvrlikající Maxův mobil, vhodný pro telefonování, fotografování, vyhledávání polohy a kdovíco ještě, jak se dozvíme.

Dobrý ročník - Russel Crowe a Treo
Dobrý ročník - Russel Crowe a Treo | Foto: Aktuálně.cz

Dobrý ročník nejdřív na patře působí jako film vhodný maximálně pro ukolébání ke spánku v letadle, než začnou turbulence. Jenže Russelu Croweovi roztomilý nemotora, jímž se stane poté, co se vymaní z role  nesnesitelného makléře, docela sedí; a nějak se stane, že vám začne přece jen chutnat.

V té chvíli lze okruh diváků rozšířit z pospávajících klientů letecké přepravy i na maminky. A když nastoupí s nadsázkou hrající Tom Hollander jako Maxův kamarád-realitní agent, lze cílovou skupinu rozšířit na zbytek ženské osádky letadla, možná i pár mužů.

Dobrý ročník
Dobrý ročník | Foto: Aktuálně.cz

Ti všichni nakonec - uondáni dlouhým letem a představou zimy po přistání - usoudí, že na film je radost pohledět, přičichnout k němu a ochutnat. Sklepmistr Scott přece jen ví, jak dodat lehkost.

V závěru se sice zdá Dobrý ročník příliš sladký, ale tak to u romantických filmů bývá. V sychravé zimě na letišti aspoň připomene ten kýčovitý, ale tím hřejivější západ slunce nad francouzskou vinicí.

Dobrý ročník (A Good Year), USA 2006. Scénář Marc Klein podle stejnojmenného románu Petera Maylea, režie Ridley Scott, kamera Philippe Le Sourd, hudba Marc Streitenfeld, hrají Russell Crowe, Albert Finney, Marion Cotillard, Abbie Cornishová, Tom Hollander, Freddie Highmore a další. 118 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy