Vzhůru do podzemí. Za krysami a plži

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 12. 2006 0:00
Recenze - Na co studio Aardman sáhne, po tom se vyplatí sáhnout i divákům. Nejen dětským, za splachovadlo v Londýně může zatáhnout celá rodina.
Spláchnutej
Spláchnutej | Foto: Bontonfilm

Loni před Vánoci vstoupil do kin Wallace & Gromit: Prokletí králíkodlaka, který vznikl v animačním studiu Aardman ve spolupráci s dalším premiantem, shrekovským studiem DreamWorks.

Teď se tohle úspěšné americko-britské duo vrací. A zase se vší parádou, která ho vyčleňuje ze záplavy animovaných filmů  a nabízí to, co oba partneři umějí nejlíp.

Hrdinou jejich snímku Spláchnutej, tentokrát ovšem počítačového, je zhýčkaný domácí myšák Roddy. Užívá si s barbínami po odjezdu svých domácích, když tu se do "jeho" domu na londýnském předměstí nasquatuje kanálový krysák Syd.

Roddyho vzápětí spláchne do záchoda, čímž se náš hrdina dostane do sítě kanálů pod Londýnem, kde nalezne Londýn zmenšený. A také lásku v podobě krysí drsňačky Rity, ale pochopitelně i nebezpečí.

Vládne tu totiž žabí zloduch von Ropušák, který tohle podivuhodné místo hodlá sprovodit ze světa s pomocí rafinovaného plánu, týkajícího se semifinále mistrovství světa ve fotbale "tam nahoře".

Spláchnutej
Spláchnutej | Foto: Bontonfilm

To vše s nápady, situačním humorem i vtipnou nadsázkou. Krysí svět pod Londýnem je zabydlen odhozenými lidskými předměty, a tak má místní policajt vysílačku, von Ropušák mluví skrze mobilní telefon a honička v kanálech se koná na ručních mixérech. Ritina vratká bárka je poskládaná z nejrůznějších odpadků včetně heinzovských fazolí; že by svérázný produkt placement?

Kouzelný půvab má práce s britskými reáliemi. Von Ropušák je obdivovatel královské rodiny, takže ochraňuje poklady typu figurky prince Charlese, a z nenáviděné Francie sem dorazí jeho pomocník, clouseauovský zlosyn Le Frog v originále namluvený Jeanem Renem. Zesměšňování francouzských reálií má v britských komediích výsadní místo a tady je ještě vtipnější než jinde.

Spláchnutej
Spláchnutej | Foto: Bontonfilm

Velký a originální příběh to není, spíš honičky, akce a hlášky. Ale všechno je spolehlivé a dotažené do detailů, třeba duo Ropušákových gangstříků jako vystřižených z klasických grotesek. Ale výsadní místo v divočině londýnských kanálů mají škodolibí zpívající plži nebo snad pijavice; každopádně se zjevují čím dál častěji, aby Roddymu připomněli, co se mu zase nepovedlo. Tanec k tomu obstarává Le Frogovo francouzské komando.

Spláchnutej se drží příjemného standardu animovaných komedií tohoto typu, takže si také utahuje z řady filmových trháků. V tomto případě to odnesly snímky jako Hledá se Nemo, došlo i na Piráty z Karibiku nebo Poseidon - ve strhujícím finále s povodňovou vlnou.

Svěží rodinná komedie z dílny studia Aardman má všechno, co podobný druh zábavy nezbytně musí mít. A potvrzuje, že jsou pryč časy, kdy animovaným filmům nové generace vládli jen programátoři ze studia Pixar.

Spláchnutej (Flushed Away), USA 2006. Dick Clement, Ian Le Frenais, režie David Bowers, Sam Fell. 86 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy