Filmové premiéry tohoto týdne

Irena Hejdová
24. 11. 2005 0:00
Tři premiéry tohoto týdne nespojuje na rozdíl od minulého týdne vůbec nic. Nabídka je pestrá a vybere si každý.
foto z filmu Mrtvá nevěsta
foto z filmu Mrtvá nevěsta | Foto: Aktuálně.cz

Při velké dávce nadsázky by se dalo říci, že pro muže tu jsou Lovci dinosaurů, pro ženy Zná ji jako svý boty a pro děti (i když notně přerostlé) Mrtvá nevěsta. Nutno ovšem ještě dodat, že muži, ženy i děti se stejně nakonec nejvíc pobaví právě u Burtonovy Mrtvé nevěsty.

foto z filmu lovci dinosaurů
foto z filmu lovci dinosaurů | Foto: Aktuálně.cz

Lovci dinosaurů
Lovci dinosaurů je dobrodružný film podle sci-fi povídky Raye Bradburyho. Odehrává se v blízké budoucnosti, kdy už je běžné cestování časem. Cestovní agentura specializovaná na tyto výlety, především do pravěku. Její klienti mohou během výletů i lovit, ale musí dodržovat pravidla, která zabraňují změnám v dějinném a evolučním vývoji. Zápletkou filmu Lovci dinosaurů je právě porušení těchto pravidel, které způsobí katastrofu, která může lidstvo smést z povrchu zemského. Další z katastrofických velkofilmů na prastaré téma světové fantastiky.

foto z filmu Zná ji jako svý boty
foto z filmu Zná ji jako svý boty | Foto: Aktuálně.cz

Zná ji jako svý boty
Romantické melodrama Zná ji jako své boty vypráví příběh dvou sester (Cameron Diaz, Toni Collette), které jsou samozřejmě absolutními protipóly, co se fyzického vzhledu, psychického stavu i hodnotového žebříčku týče. Konflikt a rozkol mezi nimi je tedy nasnadě, stejně jako závěrečné poznání, kdy k sobě znovu naleznou cestu, smíří se spolu i samy se sebou. Film se snaží navázat na předešlé úspěšné filmy o ženách pro ženy (Deník Bridget Jonesové, Moje tlustá řecká svatba a podobně).

Mrtvá nevěsta
Mrtvá nevěsta je nejnovějším filmem Tima Burtona (Ed Wood, Střihoruký Edvard, Ospalá díra, Karlík a továrna na čokoládu). Geniální loutková hororová pohádka se odehrává ve viktoriánské vesnici v 19. století a jejím hrdinou je mladý Viktor, který je vtažen do podsvětí, aby se tu oženil s tajemnou mrtvou nevěstou. Ve filmu kontrastuje téma smrti s tématem romantické lásky, muzikál s hororem a loutkovost hrdinů s jejich dojemnou psychologií. V Burtonových rukou se z tohoto na první pohled nesourodého mixu stal jeden z nejhezčích filmů tohoto podzimu.
Podrobnější recenzi filmu najdete ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy