Forman probouzí španělské i české běsy

Irena Hejdová Irena Hejdová
10. 11. 2006 0:00
Madrid - Nový Formanův film nevypráví jen o temné minulosti Španělska a malíři Goyovi. Hledá i spojitost s komunistickým Československem.
Goya´s Ghosts
Goya´s Ghosts | Foto: Aktuálně.cz

Goyovými přízraky (Goya's Ghosts) se čtyřiasedmdesátiletý držitel dvou Oscarů hlásí po dlouhých sedmi letech, které uplynuly od filmu Muž na měsíci.

Na trailer k filmu se podívejte ZDE

Snímek produkoval legendární Saul Zaentz - poprvé od oscarového Amadea z roku 1984, ke kterému je také nové historické drama přirovnáváno pro svou výpravnost i přesah životopisného filmu k velkým dějinám.

"Tenhle příběh začal vznikat před padesáti lety," vzpomínal Forman na tiskové konferenci v Madridu, kde má dnes film světovou premiéru. Četl prý tehdy knihu o španělské inkvizici a uvažoval, jak se dějiny nemilosrdně opakují.

"Ozvěny jsem nalezl i v mém životě pod nacistickou diktaturou, pod diktaturou komunistickou a teď i v tom, co se děje na Středním východě," dodal v narážce na život v Československu, kde vyrůstal jako sirotek poté, co jeho rodiče zemřeli v Osvětimi.

Goyovy přízraky - Javier Bardem
Goyovy přízraky - Javier Bardem | Foto: Aktuálně.cz

Děj filmu - který Forman vypráví za pomoci proslulého francouzského scenáristy Jean-Clauda Carriéra - se odehrává ve Španělsku v rozmezí let 1792 až 1809. V bouřlivé době inkvizice a napoleonských válek malíř Francisco Goya objeví svou nezletilou múzu Ines.

Že je krásná, rozpoznal nejen Goya, ale naneštěstí i jeho přítel a později úhlavní nepřítel Lorenzo, ambiciózní kněz a inkvizitor. Nejprve vykázaný se vrací jako státní zástupce Napoleona s jediným cílem: pomstít se. A Goya znovu potkává Ines s teď už téměř dospělou dcerou Alicí, a chrání je před nebezpečím, které jim od Lorenza hrozí.

Ines i Alici ztvárnila původem izraelská herečka Natalie Portmanová. Forman si ji vybral nejdříve proto, že mu připomněla dívku z Goyova portrétu Dojička z Bordeaux. Poté ji viděl ve filmu Na dotek a rozhodl se definitivně.

Na oplátku je Forman prvním režisérem, pro kterého se herečka  proslulá odporem k obnažování se před kamerou svlékla. A hlavně zvládá výborně všechny své party, nevinnou krásku, zoufalou vězeňkyni i vitální prostitutku -  píše magazín Screendaily.

Pro roli Goyi Forman zvolil Stellana Skarsgarda, známého z filmů Prolomit vlny či Dobrý Will Hunting. Jeho protivníka Lorenza si zahrál španělský herec Javier Bardem. "Protože jsem Španěl, předpokládal jsem, že budu hrát Goyu," říká Bardem ke své účasti ve filmu. "Ale hrát Lorenza je ještě větší výzva. Je to muž silné víry, nebál bych se ho označit za fanatika," vzkázal už dřív.

Foto: IMDb

Španělské premiéry se totiž nezúčastnil; právě v Kolumbii natáčí adaptaci slavné novely Láska za časů cholery od Gabriela Garcii Marqueze.

Goya je mnohými historiky považován za prvního moderního malíře. Jeho bouřlivý život i doba, v níž žil, mu nabídly mnoho silných témat. Byl svědkem a portrétistou inkvizice, francouzského vpádu do Španělska i obnovení království Brity.

A právě na roli věrného pozorovatele dějin se Forman podle agentury Reuters zaměřuje se stejnou groteskností a smyslem pro detail, kterými proslul sám malíř.

Goya´s Ghosts
Goya´s Ghosts | Foto: Aktuálně.cz

Goyovy přízraky jsou podle Reuters nádherně natočené s velkolepou výpravou. Jen tempo filmu je prý poněkud nevyrovnané a některé ze scén prý příliš melodramatické.

I Screendaily vyzdvihuje výpravnost filmu; dodává, že jediným technickým nedostatkem filmu je příliš silné hudební téma - "které často skřípe či stoupá do absurdních poloh během klíčových scén".

Po dnešní premiéře ve Španělsku, kde vznikal, film zamíří do světových kin. V Česku jej distribuční společnosti HCE a Falcon uvedou 1. února 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy