Reportér Borat už je v USA. A ve vatě

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 11. 2006 11:10
Los Angeles - Konzervativní Amerika i Kazachstán se proti Boratovi bouří. Diváci i kritika jsou ale nadšeni. Uvnitř: TRAILER
V pátek měl americkou distribuční premiéru film Borat, příběh šíleného kazašského reportéra a jeho cesty za poznáním USA a za Pamelou Andersonovou. Jak se mu povede v amerických kinech?
V pátek měl americkou distribuční premiéru film Borat, příběh šíleného kazašského reportéra a jeho cesty za poznáním USA a za Pamelou Andersonovou. Jak se mu povede v amerických kinech? | Foto: Bontonfilm

Očekávaný a mediálně propíraný Borat měl americkou distribuční premiéru v pátek. S dobrou reklamou: který snímek vyvolá protesty představitelů jiného státu?

Možná i proto se mu dařilo výborně. Podle odhadů vydělal snímek borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu26,4 milionu dolarů, což ho staví na první místo mezi americkými premiérami týdne. Porazil nejen favorizovaného Santa Klause 3 s 20 miliony dolarů, ale i animovanou komedii Spláchnutej, která vydělala   se ziskem 19,1 milionu.

Původně se očekávalo, že příběh kazašského reportéra, který svým chováním (ne)záměrně ironizuje současnou Ameriku, se sice stane kultovní záležitostí, ale vrcholu žebříčku nedosáhne. Nejopitimističtější odhady mluvily o 15 milionech dolarů; ani to by nebylo špatné pro film s rozpočtem 18 milionů dolarů.

Borat se navíc hrál v "pouhých" 837 amerických kinech. Distribuční společnost Fox přes příznivé předpremiérové kritiky filmu příliš nevěřila, teď ale oznámila, že na konci týdne ho nasadí do 2500 kinosálů. Do českých kin Borat vstupuje 23. listopadu ve třinácti kopiích.

Do amerických kin film přišel s ratingem R, jaký měl třeba Základní instinkt 2. Znamená to, že je přístupný osobám mladším sedmnácti let pouze v doprovodu rodičů či opatrovníků, protože obsahuje "velkou míru vulgarity a sexuální obsah zahrnující názornou nahotu i způsob komunikace".

Infobox
Autor fotografie: Bontonfilm

Proti Boratovi - tedy komikovi  Sachovi Baronu Cohenovi - se nebouří jen kazašští vládní představitelé, kterým vadí, jak je jejich země ve filmu zobrazena. Do boje z New Yorku vytáhla těsně před premiérou i Liga proti nactiutrhání (Anti-Defamation League). Došla k závěru, že Boratův antisemitismus překračuje meze a rozhodně ho nelze vykládat jen jako satiru.

Film obsahuje scény, jako je ta, v níž Borat přijde do obchodu se zbraněmi s otázkou "Jaký druh zbraně byste doporučili pro zabití Žida?" Paroduje rasistické postoje, ale podle Ligy je tu nebezpečí, že to ne každý pochopí.

Fiktivní reportér Borat Sagdyjev je rasistický a sexistický; tvrdí, že kazašské víno se vyrábí z koňské moči a gayové tu musí nosit modré klobouky. V Boratově podání je Kazachstán odporná, špinavá díra plná potulných prostitutek. Absolutní neznalost země a a její kultury na Západě dává Cohenovi téměř neomezené fabulační možnosti.

Borat
Borat | Foto: Bontonfilm

"Vážné úskalí je, že publikum nemusí být vždycky tak sofistikované, aby ten vtip pochopilo. Někteří z diváků to mohou vykládat jako potvrzení svého bigotismu," uvádí Liga o filmu Sachy Cohena, který je sám židovského původu.

Kritiky má zatím jeho snímek veskrze pozitivní. Třicítka z nich shromážděných na prestižním serveru Metacritic dává Boratovi průměrných 90 bodů ze 100 možných. Recenzenti nešetří chválou, ba nadšenými výkřiky.

 "Borat není jen nejzábavnější film roku, ale možná jeden z nejzábavnějších filmů všech dob," píše Film Threat. Washington Post Borata nazývá "skvělou kombinací grotesky a satiry". "Výjimečnost Borata je v tom, že jeho vtipnost je stejně nelítostná jako jeho satiričnost. A stejně nápaditá," přidal se New York Times. 

 

Právě se děje

Další zprávy