Cenu diváků dostali v Jihlavě komunisté

Irena Hejdová
28. 10. 2006 23:15
Jihlava - Hlavní cenu jihlavského festivalu v sekci Dobré dílo určené pro nejlepší světový dokument získal bosenský film Úplně osobní.  

"O vítězi sekce Dobré dílo, která byla letos zavedena poprvé, rozhodoval jediný porotce, filipínský režisér Khavn de la Cruz," říká ředitel festivalu Marek Hovorka. Cruz udělil kromě cyny bosenskému režisérovi Nedžadu Begovičovi také zvláštní uznání dokumentu Narození/Matka japonské režisérky Naomi Kawase, která loni uvedla v Jihlavě retrospektivní přehlídku svých filmů.

V sekci Mezi moři pro nejlepší středoevropský dokument si hlavní cenu odváží polský režisér Marcin Koszalka za film Celý den spolu. Cenu pro nejlepší český dokument v sekci Česká radost získal snímek poněkud překvapivě střihový dokument Nízký let režiséra Jana Šikla. Na snímek Kupředu levá, kupředu pravá Lindy Jablonské zbyla Cena diváků, jiní favorité vyšli naprázdno.

Manoel de Oliveira na letošním festivalu v Benátkách
Manoel de Oliveira na letošním festivalu v Benátkách | Foto: Reuters

Zvláštní uznání v sekci Mezi moři pak přiřkli porotci rakouskému snímku Chléb náš vezdejší režiséra Nikolause Geyhaltera. Erika Hníková získala zvláštní uznání v sekci Česká radost za film Sejdeme se v Eurocampu. 
    
Na slavnostní sobotním zakončení převzal legendární devětadevadesátiletý portugalský režisér Manoel de Oliveira cenu za přínos světové kinematografii. "Oliveira byl upřímně překvapen z plného sálu mladých lidí zapálených pro dokumentární filmy," uvedl Hovorka.

Infobox
Autor fotografie: MFDF Jihlava

Letošní otevření nové soutěžní sekce pro nejlepší světové dokumenty bylo podle Hovorky dobrým rozhodnutím. "Nejlepší světové dokumenty nastavují jakési měřítko filmům v ostatních soutěžních sekcích, to je velmi důležité. Rozdíl mezi středoevropskou a světovou tvorbou je až na výjimky stále velký," domnívá se.

Už pošesté se v průběhu festivalové Burzy námětů uskutečnilo setkání východoevropských dokumentaristů s významnými evropskými televizními producenty.

Projekce se odehrály ve třech kinosálech v domě kultury a v kině Dukla a na otevřené scéně na Masarykově náměstí.

 

Právě se děje

Další zprávy