Matěj Mináč píše komediální pohádku

čtk, kiz
21. 11. 2005 12:00
Praha - Režisér Matěj Mináč se rozhodl zásadně změnit žánr.

Místo slz, které dominovaly jeho hranému filmu Všichni moji blízcí a dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, o záchraně českých dětí, které byly odvezeny do Anglie a vychovány adoptivními rodiči, připravuje zábavnou filmovou pohádku Šťastný smolař.

Ve hvězdách zůstává mezinárodní verze snímku, v níž by se měli objevit například populární Američan Woody Harrelson a francouzský herec Christian Clavier. V české verzi by je zastoupili Josef Abrhám a Jaroslav Dušek. V dalších rolích se mají objevit Libuše Šafránková, Tomáš Töpfer, Miroslav Donutil, Jiří Lábus, Bolek Polívka, Jiří Mádl a Klára Jandová.

Hrdinou snímku bude malý sirotek Filip, který má v životě smůlu. Na co s těmi nejlepšími úmysly sáhne, to skončí katastrofou.  Když je větší, naučí se u truhláře vyrábět rakve. Paradoxně však vzhledem k jeho smůle lidé ve vesnici právě díky jeho výrobkům přestanou umírat. Zvěst o nesmrtelné vesnici se roznese rychlostí blesku. Ten, kdo si koupí Filipovu rakev a přestěhuje se do vesnice, se stává nesmrtelným.

Koncem měsíce představí literární podobu scénáře, na kterém spolupracoval s Marií Formáčkovou. Na plátně se má dílo objevit za dva roky. Za kamerou připravovaného snímku, na kterém se jako producenti budou podílet Matěj Mináč a Dana Voláková, bude Dodo Šimončič, hudbu složí Janusz Stoklasa.

Kniha dříve než film

S tímto projektem souvisí knížka s obálkou od Adolfa Borna a s kostýmními návrhy Jarmily Konečné spolu s fotografiemi dobových kostýmů, jejich doplňků a architektonickými kresbami od Václava Vohlídala, která se na pultech knihkupectví objevuje v těchto dnech.

"Její ambicí není být jen veselým čtením. Měla by také otevřít čtenářům dveře do světa filmu. Děti se totiž budou moci interaktivně zapojit do jeho příprav, a to přes soutěže vyhlášené na webových stránkách i v časopisu ABC o nejlepší architektonický a kostýmní návrh. Dostanou možnost stát se architekty a tvůrci kostýmů; i k jejich nápadům totiž přihlédnou autoři při realizaci filmu. Vítězové soutěží navíc dostanou možnost v pohádce si zahrát," řekl režisér.

 

Právě se děje

Další zprávy