Do Jihlavy míří číšníci i trpaslíci

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 10. 2006 10:30
Jihlava - Jihlavský festival opět představí dokumentární projekty hledající koproducenty. Češi však k Burze námětů zatím nemají příliš důvěry.
Waiting in Buenos Aires
Waiting in Buenos Aires | Foto: Aktuálně.cz

V rámci jihlavského festivalu dokumentárních filmů se koná už šestý ročník Burzy námětů. Představuje zástupcům evropských televizních stanic nejlepší náměty z východní a střední Evropy; ty pak mohou získat zahraničního koproducenta.

Hrdiny České RAPubliky budou i Supercrooo
Hrdiny České RAPubliky budou i Supercrooo | Foto: Supercrooo

Česko je v Burze námětů letos zastoupeno pouhými třemi projekty. "V Čechách je zatím málo nezávislých producentů, kteří jsou ochotni jít do složitého procesu koprodukce se zahraničními televizemi," vysvětluje Hana Rezková z Institutu dokumentárního filmu, který burzu spolupořádá.

Exilová režisérka Jana Boková v Jihlavě představí svůj chystaný snímek Waiting v Buenos Aires. Jeho hrdiny jsou číšníci, gallegos, potomci španělských přistěhovalců, kteří si z otce na syna předávají povolání. Boková, která žije právě v Buenos Aires, do Jihlavy sama přijede.

Českým zástupcem je i Flirtování s katastrofou Tomáše Kudrny. Film vypráví o pokusu odvrátit ekologickou katastrofu v Kyrgyzstánu. Česká RAPublika režiséra Pavla Abraháma zas je o současném českém hip hopu.

V minulosti byla na Burze námětů prezentována řada českých dokumentů, které už dospěly i do kin. Už v rámci letošního festivalu bude mít předpremiéru film Lindy Jablonské Kupředu levá, kupředu pravá o mladých komunistech a konzervativcích.

Festival zahájil další projekt prezentovaný v minulosti na Burze námětů - Ztracená dovolená Lucie Králové. A do českých kin právě tento týden vstupuje film Tomáše Hodana Půl čtvrté.

Půl čtvrté
Půl čtvrté | Foto: Artcam

"Je to otázka času a zkušeností," dodává Rezková. "Podobným obdobím nedůvěry si prošly i jiné země, ale pak na příkladu několika úspěšných, přesto stále autorských filmů, se tahle bariéra prolomila."

Ve výběru filmů Burzy námětů jsou i zástupci Slovenska. Režisérka Martina Saková přijede s filmem Na hranici země trpaslíků, který zpracovává i pro Čechy žhavé téma "o zahradních trpaslících, německých turistech, vietnamských obchodnících a hledání domova".

Hledání Juraje Lehotského vzniká v produkci Marka Škopa - oba stojí za oceňovaným dokumentem Iné svety. Jejich nový film vypráví o lásce mezi nevidomými.

103 minut z ukradeného kufru
103 minut z ukradeného kufru | Foto: MFDF Jihlava

Na Slovensku vznikají i dva projekty zde žijící afghánské režisérky Sahraa Karimi. Jeden vypráví tragikomický příběh tří mongolských žen, které se snaží uniknout z postkomunistické reality a za tím účelem se vrhnou na výrobu sýra.; druhý je o utajených kurzech autoškoly pro afghánské ženy

Krom Čechů a Slováků Burza námětů letos přivítá i dokumentaristy z Bulharska, Běloruska, Chorvatska, Maďarska, Polska, Srbska a Lotyšska. Uzávěrka dalšího ročníku Burzy námětů je příští září. A už 1. února je uzávěrka na celoroční tréninkový program Ex Oriente, který končí v Jihlavě East European Forem.

 

Právě se děje

Další zprávy