Der Film přiveze agenty Stasi

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 10. 2006 11:30
Praha - Nový filmový festival nabídne seriálové dříče z televizní obrazovky i vítěze z prestižních světových přehlídek.

Do zaplněného festivalového kalendáře přibývá další kousek. Přehlídku německy mluvených snímků Der Film společně s pražskými kiny Aero a Světozor  pořádají Goethe institut, Rakouské kulturní fórum a Švýcarské velvyslanectví; první ročník se koná od 4. do 8. října.

Životy těch druhých
Životy těch druhých | Foto: Aktuálně.cz

Festival zahájí česká premiéra snímku Životy těch druhých, v Německu diváky i kritikou nadšeně přijatého filmu o výbušném tématu německé tajné policie Stasi. Vyprávěný je ovšem úhlem pohledu jednoho z všemocných agentů, který začne pochybovat o své práci.

Do českých kin pak film uvede společnost Bontonfilm 5. ledna, na Der Film ho doprovodí jeho režisér Florian Henckel von Donnersmarck.

Velké ticho
Velké ticho | Foto: Philip Gröning

Krom patnácti německých titulů nabídne Der Film i tři švýcarské a čtyři rakouské. Nabídku hranou doplňují i tituly dokumentární.

Třeba Velké ticho o životě mnichů v karteziánském klášteře ve francouzských Alpách v lednu plnilo německá kina navzdory tříhodinové stopáži a faktu, že v něm nepadne téměř jediné slovo. "Takže v tomto případě tak úplně o německy mluvený snímek nejde," vtipkuje festivalový koordinátor Jiří Šebesta.

Dělníkova smrt
Dělníkova smrt | Foto: Der Film

Do distribuce poté zamíří i dokumentární Smrt dělníka Rakušana Michaela Glawoggera plná sugestivních obrazů života dělníků z celého světa. Film Erik(A) pojednává o bývalé rakouské mistryni světa ve sjezdu na lyžích, která podstoupí změnu pohlaví.

Kontroverzní je hraný snímek Svobodná vůle, jehož hlavní představitel Jurgen Vogel na letošním Berlinale za roli násilnického mladíka Thea získal Stříbrného medvěda za mimořádný umělecký přínos.

Z festivalu v Cannes si zase cenu SACD za scénář odvezl německý debut Pingpong o lásce mezi mladým mužem a jeho starší tetou.

Pingpong
Pingpong | Foto: Der Film

Na festivalu v Rotterdamu byl cenou diváků oceněn  německo-švýcarský Eden o tlustém kuchaři, který se věnuje svéráznému stylu "cucina erotica" v lázeňském městečku ve Schwarzwaldu.

Na Slovensku se zase částečně odehrává debutová road movie Andrey Duslové Modrý měsíc o lásce stoického sekuriťáka Johnnyho a okouzlující dívky Shirley.

Na Der Film přijede řada hostů - režisérů, producentů i herců. K letošnímu freudovskému výročí se bude promítat i němý snímek G. W. Pabsta Záhady lidské duše z roku 1926 popularizující myšlenky psychoanalýzy.

Jeho projekce v Aeru bude doplněna speciálně zkomponovaným hudebním doprovodem.

Modrý měsíc
Modrý měsíc | Foto: Der Film

"Spojovat si německou nebo rakouskou kinematografii jen se seriálovou tvorbou, která je k vidění v televizi, by byla chyba," říká koordinátor Šebesta. Přesto i na seriály dojde.

Průřez německou seriálovou tvorbou nabídne sekce Dříči na místě činu, organizovaná v rámci cyklu Audiovisual.

Součástí přehlídky budou také hudební vystoupení v pražském klubu Cross organizované ve spolupráci s festivalem Stimul.

Vystoupí tu mimo jiné hvězda rakouské alternativy Dieb13, německý DJ Sticky DoJah či rakouský DJ Mat. Vstup do Crossu budou mít diváci s lístkem z Der Film zdarma.

 

 

Právě se děje

Další zprávy