Kráska jde do kin, Hřebejk už zase točí

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 8. 2006 0:00
Premiéra - Duo Hřebejk - Jarchovský vysílá do kin další potenciální hit: Krásku v nesnázích - a v sedmatřiceti kopiích. Uvnitř: TRAILER
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hřebejkův šestý film se stejně jako předchozí Horem pádem - který vidělo na šest set tisíc lidí - odehrává v současnosti. Během pražských záplav se Marcela, ona titulní kráska v nesnázích a se dvěma dětmi, seznámí se šarmantním postarším Čechoitalem Evženem.

Opustí kvůli dobrému bydlu svérázná žena manžela kriminálníka? "Rozuměla jsem jejím motivacím, ale je to postava, kterou jsem zase ráda svlékla," naznačuje Anna Geislerová.

Její filmová matka Jana Brejchová si pochvaluje spolupráci i film: "Scénář i role se mi moc líbily, nikdy jsem podobnou postavu nehrála." Dobře se jí hrálo i s Evženem alias Josefem Abrhámem.

"Potkali jsme se po padesáti letech, kdy jsme hráli u Evalda Schorma. A teď až takhle na sklonku života," dodává Brejchová. Abrhám volá: "I mýho!" - a Brejchová oponuje: "Muži vydržej dýl."

Abrhámův Evžen je člověk až nereálně dobrý. "Jsem rád, že jsem taky jednou hrál kladnou postavu," říká herec. "Ale nemyslím, že je jen anděl - docela jsme to vyvážili."

"Fascinuje mě, jak se všichni pozastavují, že je slušný nezáludný člověk," diví se scenárista filmu Petr Jarchovský. "Chtěl bych, aby nás slušní lidé tak nepřekvapovali. Je to prostě člověk, který už zná relativitu života a dohlédne na jeho konec."

Dokonce má reálný předobraz. "Dlouho jsme si s tímhle hrdinou nevěděli rady," popisuje Jarchovský. "Pak jsme s Honzou odjeli do Itálie a tam za námi ta postava přišla. Řekla: To jsem já, trochu to přepište."

Jarchovský tedy původně pětatřicetiletého londýnského architekta proměnil v šedesátiletého italského majitele vinic. "Stačilo přepsat šest vět plus vnějškovou podobu. A najednou scénář začal fungovat."

Na to sází i distributor, snímek osvědčené dvojice posílá do kin od 7. září v sedmatřiceti kopiích. Už ve čtvrtek má ale předpremiéry v Ostravě a Olomouci, pražskou premiéru pak 5. září.

Poprvé byl uveden na festivalu v Karlových Varech, kde získal zvláštní cenu poroty, což tehdy Hřebejk ocenil slovy: "Je to skvělé, že někde dostanou cenu od poroty čeští komerčňáci. Mám ohromnou radost."

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Chystá se i na další přehlídky. "Bude třikrát promítaná na festivalu v Torontu," říká producent Ondřej Trojan a tvrdí, že američtí distributoři mají o Krásku velký zájem.

"Určitě v listopadu poletíme také na festival do Los Angeles, tam už to máme prochozené," naráží na oscarovou nominaci Jana Hřebejka za Musíme si pomáhat a na svou za Želary.

Jan Hřebejk se ovšem představení nezúčastnil, je v druhé půli natáčení dalšího filmu Medvídek. Prý se tentokrát snaží navázat na tvorbu Woodyho Allena: Bude o dnešních intelektuálech kolem čtyřicítky. "Bude to depresivní film, na kterém se lidi hodně nasmějí," charakterizoval ho poněkud překvapivě už dřív.

Jiří Schmitzer, Jana Brejchová a Ondřej Trojan
Jiří Schmitzer, Jana Brejchová a Ondřej Trojan | Foto: Aktuálně.cz, Ondřej Besperát

Navíc je rád, že bude poprvé vyprávět o své generaci. "Takových filmů tu vzniká minimum, buď jde o nostalgické komedie, nebo snímky se sociální tematikou. V tomhle filmu se v těžké existenciální krizi ocitají lidé, kteří jsou na první pohled za vodou. Žijí v luxusu v Praze, přesto musí řešit kopec problémů."

Na plátně se objeví Jiří Macháček, Tatiana Vilhelmová, Nataša Burger, Aňa Geislerová, Roman Lukár, Ivan Trojan, Klára Issová,  v rolích rodičů Jiří Menzel a Věra Křesadlová. Medvídek se točí od srpna, koproducentem je Nova, premiéra má být na podzim 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy