Alice Nellis točí nový film. Právě dnes

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 8. 2006 9:30
Reportáž - Alice Nellis natáčí svůj třetí film Právě dnes. O tom, co se stane, když zemře zpěvačka Nina Simone. Uvnitř: GALERIE A ROZHOVOR
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na pražském Uhelném trhu je živo. Malá tělocvična v přízemí základní školy je přeměněna pro účely natáčení na obchod s vývěsním štítem Bazar Muller - hudebniny a hudební nástroje.

Mezi štábem se s kameramanem Ramunasem Greičusem proplétá i režisérka v růžových teplácích a černém tričku. "Iva si už koupila stejné tričko a dnes si jde koupit i ty tepláky," hlásí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Mluví o představitelce Julie, zpěvačce Ivě Bittové. Ta si kdysi zahrála v Hanákových Ružových snech a v Sísově Baladě pro banditu, v roce 1991 pak v Šulíkově Něze a před třemi lety v Želarech. "Iva moc hrát nechce," vysvětluje Nellis.

"I z divadla odešla, když tam byla v nejlepším. Já jsem jí dala přečíst scénář a ona kývla. Ačkoli to pro ni znamená být měsíc a půl v Praze, každý den strašný zápřeh a už tak má ten program hrozně vytížený, navíc když něco dělá, dělá to naplno," dodává.

Hlavní hrdinka filmu, překladatelka Julie v podání Ivy Bittové, se z rádia dozví, že zemřela její oblíbená zpěvačka Nina Simone - a rozhodne se uspořádat celý život jinak. Bez ohledu na dosavadní život včetně manžela a milence.

"Impulzivně se rozhodne, že si koupí klavír. Zasvětí tomu plánu celý den, v průběhu kterého se jí ale život zkomplikuje možná ještě víc, než byl předtím," nastiňuje tisková mluvčí filmu Uljana Donátová.

Na cestě za vysněným nástrojem totiž potká nového muže, majitele bazaru, kde je klavír ke koupi. Hraje ho Miloslav König, mladý muzikant a herec, který se objevil už v režisérčině divadelní hře Záplavy v Divadle Na zábradlí a alternuje hlavního hrdinu v muzikálu Obraz Doriana Graye.

Právě se točí jedna scéna v jeho bazaru; odpoledne přijde na řadu obraz 14, v němž Bittová přichází k autu, na kterém má botičku. Policajty zavolala kverulantská důchodkyně vyložená v okně nad ní.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Tu si zahrála Věra Uzelacová, která čeká na ulici na záběr ve svém kostýmu - narůžovělé noční košili. "Vyfoťte nás - já s cigaretou a paní v noční košili, to bude fotka," jásá Alice Nellis a pak už se usadí s právě přineseným kornoutkem čokoládové zmrzliny před monitor.

Ještě předtím je ale potřeba najít hlavní hvězdu. "Kde je, teď tu byla," ptá se režisérka a vysílačkou se ptá ostatních: "Není tam u vás Iva?"

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Už jí máme, jde k vám," ozve se nakonec z vysílačky a může se začít zkoušet. Bittová v tyrkysovém modelu dojde podloubím k autu, strhne oznámení o pokutě a začne diskutovat s udavačkou nahoře.

Natáčí se už od 1. srpna a pokračovat se bude až do půlky září. Filmaři už byli v pražských ulicích, v Unhošti u Prahy i v divadle Na zábradlí, kde se hrdinka setkala se svým milencem, divadelním dramaturgem v podání Ivana Fraňka. Dobrodružné prý bylo natáčení na dejvickém Vítězném náměstí, kde měli filmaři zastavený jeden jízdní pruh.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Premiéru má film Právě dnes naplánovanou na květen příštího roku. Objeví se v něm i Marta Issová v roli dcery hlavní hrdinky, Karel Roden jako Juliin manžel a v epizodních rolích Lenka Vlasáková, Anna Šišková či Miroslav Krobot.

Film ve vlastní produkci zaštítil režisér Jan Svěrák, koprodukuje ho slovenský režisér Martin Šulík i Česká televize. "Je to tak hezký scénář, že když ho nemohu točit sám, chci u toho být aspoň jako producent," říká Svěrák.

A koupí si nakonec Julie piano? "To se přece musíte nechat překvapit," odpovídá Alice Nellis a vrací se k monitoru.

 

 

Právě se děje

Další zprávy