Podzim na ČT: Reality show, city a Jágr

Jitka Gráfová
13. 8. 2006 14:45
Praha - Česká televize odkryla svoje podzimní novinky. Diváci budou moci tančit, zařizovat bydlení, sledovat seriály nebo držet pěsti Dejdarovi.

Největší novinkou, na kterou televize hodně sází, je taneční reality show Star Dance, v níž různé celebrity a profesionální tanečníci bojují o přízeň diváků. Každý týden musí dvojice natrénovat dva tance, které potom v přímém přenosu předvede.

"Diváci rozhodnou o tom, kdo vypadne a kdo postupuje dál. Absolutní vítěz si odnese titul Král a Královna parketu a trofej," uvedl dramaturg Aleš Ulm.

Tento pořad převzala Česká televize od britské BBC a uvádět ho bude moderátorská dvojice Marek Eben a Tereza Kostková.

Atlet a moderátorka tančící

Horákovi
Horákovi | Foto: ČT

Zatančí si tu mimo jiné i moderátorka Jolana Voldánová, herec Václav Vydra, atlet Tomáš Dvořák, zpěvačka Helena Zeťová či muzikálový zpěvák Roman Vojtek.

Pondělkům bude patřit nový původní seriál z hokejového prostředí Poslední sezona.

Kromě hlavního hrdiny Martina Dejdara se v něm objeví nejslavnější český hokejista Jaromír Jágr i jeho kolegové z Jágr Teamu.

"Je to vůbec první český seriál z hokejového prostředí. Není jen pro hokejové fanoušky. Hokej je zde spíš jen jako pozadí různých lidských osudů," uvedl dramaturg Jan Otčenášek.

Horákovi mají hodně dětí

Další novinkou, kterou televize považuje za svého "koně", je nový seriál Horákovi.

Infobox

ČT CHYSTÁ PÁTÝ KANÁL
  • Pátý program České televize by mohl být spuštěn na počátku roku 2008, řekl v rozhovoru pro agenturu ČTK vrchní ředitel České televize František Lambert. Vyloučen podle něj není ani dřívější start; záleží to však na rychlosti, s jakou se bude v Česku šířit digitální zemské TV vysílání.
  • "Větší pravděpodobnost je, že začneme od začátku (roku) 2008," uvedl. "Kdyby bylo na nás, tak bychom byli schopni vyjet (s pátým programem) příští rok. Ale záleží na technických podmínkách a na tom, jak bude probíhat digitalizace," podotkl.
  • Podle Lambertových slov není dosud uzavřena konečná podoba pátého programu.
  • ČT se podle jeho slov soustředí na tři věci - vzdělávání, děti a archiv; jednou z variant je, že vzdělávací pořady se rovnoměrně rozloží do všech programů.
  • Do budoucna bude "vlajkovou lodí" České televize ČT1; ČT2 se změní na program zaměřený více do umění. Z obou programů se tak například přesunou sportovní pořady na ČT4 Sport.
  • Česká televize spustila v souvislosti s nastupující digitalizací dva programy, loni v květnu zpravodajskou ČT24 a letos v únoru sportovní ČT4 Sport. Oba programy je možné naladit v digitálních sítích DVB-T v Praze, Brně, Ostravě a okolí a v kabelových sítích, v případě ČT24 i na internetu.
  • V budoucnu bude jedna ze zhruba šesti plánovaných digitálních sítí obsahovat pouze programy České televize a stanice Českého rozhlasu.

"Je to rodinný seriál, který si nechala ČT vyrobit přímo na 'klíč' od společnosti Dramedy Productions," dodal Otčenášek. Diváci se ho dočkají ve středu v hlavním vysílacím čase.

Seriál zachycuje osudy rodinky podobné té z amerického seriálu Step by step. Lucie a Jan se vezmou, ale každý z nich má děti z předcházejícího manželství. Začne poté sourozenecká válka?

"Televize má zatím objednáno šestadvacet dílů, tedy přesně dvě třináctidílné řady," dodal Otčenášek.

Česká televize se rozhodla, že bude diváky bavit hned v úterý. Na tento den připravila okno Televizní zábavy, na diváky tak opět čekají například Bolkoviny, Hitparáda televizní zábavy nebo Abeceda hvězd.

Skoro jasno s Alenou

Velkou změnou projde na televizních obrazovkách hlavně počasí. Kromě toho, že "klasická" předpověď dostane novou grafiku, vznikne jeden speciální pořad o počasí.

Jmenuje se "Skoro jasno" a divákovi v něm budou vysvětleny pojmy a termíny. Společně s Alenou Zárybnickou se podívá do meteorologicky zajímavých míst a dozví se něco o pranostikách. S tímto pořadem se budou diváci setkávat od 5. října jednou týdně.

Televize také vyrukuje i s úplně novým lifestylovým magazínem Přes nový práh. Tým odborníků v něm pomáhá lidem, kteří hledají nové bydlení.

Průvodcem pořadu Star Dance bude Marek Eben
Průvodcem pořadu Star Dance bude Marek Eben | Foto: Česká televize

Ten, koho zajímají pochroumané osudy slavných osobností, se může znovu radovat. Vzniká druhá řada oblíbeného dokumentárního cyklu 13. komnata. Tentokrát svoje osudy poodhalí například Jožo Ráž, Tereza Němcová, Petr Janda, Pavel Bobek a další.

Doba ledová i Podfu(c)káři

Chybět nebudou ani publicistické a dokumentární pořady - například pro mnohé kontroverzní dokument Michaela Moora Fahrenheit 9/11, který ČT odvysílá v den pátého výročí teroristických útoků na New York a Washington 11. září.

Diváci se mohou těšit i nadále na nedělní televizní filmy. "Půjde vesměs o televizní premiéry," uvedl Otčenášek.

Na diváky čeká Comeback s Richardem Krajčem v hlavní roli,  Zastřený hlas, 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem nebo cyklus Oběti.

foto ze seriálu poslední sezona
foto ze seriálu poslední sezona | Foto: Česká televize

Televize zařadí do vysílání i takový trhák, jako je Doba ledová, britský seriál Podfukáři nebo snímek inspirovaný orlickými vraždami Sametoví vrazi.

Změnou projde i vysílání Dobrého rána. "Promění se i vizáž a po krátké pauze se na obrazovkách opět objeví různé moderátorské dvojice," uvedl šéfredaktor zpravodajství Michal Petrov.

Páteční večery budou patřit repríze seriálu Panoptikum Města pražského. Ale to nebude to jediné, co televize vytáhne z archivu.

"Středeční večery budou ve znamení archivních seriálů, které se na televizních obrazovkách buď neobjevily vůbec, anebo to bude jejich první velká repríza," uzavřel vedoucí archivu ČT Vít Charous. 

 

Právě se děje

Další zprávy