Zábavná cesta Pirátů za diváckou kořistí

Irena Hejdová Irena Hejdová
2. 8. 2006 0:00
Recenze - Pod temnými plachtami, s Krakenem v patách a Keirou Knightleyovou po boku Johnny Depp znovu vyplul za pokladem. Uvnitř: TRAILER a GALERIE

Bílá místa na mapách mizí, svět se zmenšuje, pro piráty už tu není místo. Ale Jack Sparrow je přece nesmrtelný. A tak se znovu vydává na cestu - tentokrát veden snahou získat Truhlu mrtvého muže.

Ta totiž obsahuje vzácné tajemství života Davyho Jonese, kapitána bájné lodi Bludný Holanďan.

Jack postupně přibere staré známé: kováře Willa Turnera tak čeká setkání s temnými námořníky i s vlastním otcem, krásnou Elizabeth zase další Sparrowovy nemravné návrhy a jedna zbytečná hysterická scéna na ostrově.

Vše okořeněno nezbytně větším než malým množstvím soubojů na zemi i na moři, kultovními hláškami a zombie opicemi.

Producenti pokračování často ve snaze navázat na úspěch prvních dílů úzkostlivě dbají, aby namíchali dohromady co nejvíc původních ingrediencí. A tak je Jack Sparrow v pokračování Pirátů ještě šílenější, chová se ještě bláznivěji a jeho grimasy jsou ještě bizarnější.

Je také třeba dostat na scénu všechny původní postavy a zároveň přihodit pár nových - bez ohledu na to, že výsledný mix pak připomíná přelidněný Václavák. A jako třešničku na dortu/koktejlu nějakou pěknou digitální obludku. Jako ideální se tady jeví Kraken, bájná mořská příšera.

Souboje s ním i s ostatními jsou vděčné, ale platí o nich to, co o celém filmu: méně by možná bylo více; i okouzlující scéna s bitkou na obřím kole svištícím pralesem by mohla být kratší. Je toho prostě příliš - jenže přes všechno výše zmíněné vás to pořád bude bavit.

Občas se film trochu táhne, aby ne, při dvouapůlhodinové délce. Přitom jsou Piráti přímo napěchováni skvělými akčními scénami a čím víc je v nich Deppa, tím lépe. Keira Knightleyová moc nemá co hrát a Orlando Bloom se omezuje na pitvoření a souboje.

Zato Johnny Depp jako kapitán Jack Sparrow vládne filmu stejně pevně jako kormidlu své Černé perly. Tedy poněkud chaoticky. Od prvotního zjevení z rakve ohlodávané krkavcem přes eskapády na lidožroutském ostrově a ovocnou bitku až po souboje o truhlu i závěrečné vrhnutí se do jámy lvové (tedy krakenové).

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Jones hraje na piano
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Jones hraje na piano | Foto: Falcon

Depp svého piráta stylizuje možná až příliš, ale kouzlo mu upřít nelze - na onom ostrově má kromě obvyklého mastného hára a zlatých zubů navíc tvář zběsile pomalovanou očima a na krku náhrdelník z lidských prstů. Bonmoty trousí častěji než Miloš Zeman a rozhodně jim nelze upřít vtipnost: "Život je krutý - proč by to po smrti mělo být jinak?"

Kromě Deppa je nejvýraznější postavou Davy Jones alias Bill Nighy. V jeho digitálně upravené tváři se kříží člověk s chobotnicí, nezapomenutelná je scéna, v níž hraje chapadlovými vousy na klavír. I jeho tlupa námořníků obrostlá mořskými usazeninami, pokrytá mušličkami a hvězdicemi, budí patřičný respekt.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Johnny Depp jako Jack Sparrow
Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže - Johnny Depp jako Jack Sparrow | Foto: Falcon

Závěrečné zjevení další staré známé postavy pak nenechá diváky na pochybách, že bude nutno za rok investovat do lístků na třetí díl. Truhla mrtvého muže nezastírá, že nejen Jacku Sparrowovi, ale i producentům Pirátů z Karibiku jde hlavně o kořist. Ale Jack i producenti druhým dílem dokazují, že cesta k ní může být zábavná a plná dobrodružství.

Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže (Pirates of the Carribean: Dead Man´s Chest), USA 2006. Sscénář Ted Elliott a Terry Rossio, režie Gore Verbinski, kamera Dariusz Wolski, hrají Johnny Depp, Orlando Bloom, Keira Knightleyová, Bill Nighy, Stellan Skarsgard, Jack Davenport a další. 151 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy