LFŠ zahájily Králíkovy tanečky

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 7. 2006 11:00
Uherské Hradiště - Sobota na Letní filmové škole byla ve znamení ublížených českých projevů a afrického filmu. Uvnitř: VIDEO

Slavnostní zahájení se odehrálo v sobotu večer v kině Hvězda. Zcela zaplněný sál se musel prokousat přes vtipkování a filozofování moderující Chantal Poullain, několik klipů sestříhaných ze statických záběrů exotických zvířátek - a především přes proslovy, dokonce i tanečky letněškolních sponzorů a funkcionářů.

        KLIKNĚTE NA VIDEO, UVIDÍTE VÍC

Po předsedovi Asociace českých filmových klubů (AČFK) Rudolfu Fiedlerovi nastoupil ředitel přehlídky Jiří Králík. Ani při zahájení neopomněl zmínit personální změny ve vedení školy.

Po loňských finančních ztrátách a kvůli dluhům, které oblíbená filmová přehlídka má, byl totiž Králík sesazen s funkce ředitele Městských kin Uherské Hradiště, organizace, která spolu s AČFK Letní školu pořádá.

I ve svém úvodním slově ve festivalovém katalogu - který nakonec byl k dostání už v sobotu ráno - nemluvil ani tak o zahájení oblíbené filmové akce jako o těžkostech, které provázely přípravu.

"S nečekaným překvapením a svojí přirozenou naivitou jsem jen útrpně registroval pro mne dost neobvyklý počet nepřátel akce," píše.

"Celé letošní přípravy tak provázely vlny zklamání či rozčarování z reakcí a konání některých organizací a jednotlivců," dodává o několik odstavců dál.

Králíkův přínos pro LFŠ je nezpochybnitelný, jeho formy protestu méně; navíc většina lidí vůbec netuší, o co jde. Ale jeho věrní na něj nedají dopustit - což potvrdili i nadšeným přijetím na zahajovacím večeru.

Letní filmovou školu pak oficiálně odstartovala evropská premiéra jihoafrického filmu Syn člověka, zahájená osobně režisérem Markem Dornfoldem-Mayem, loňským vítězem Berlinale.

Sobota byla vůbec ve znamení Afriky, ve Smetanových sadech se bubnovalo na bubínky a tančily se africké tance, promítaly se třeba filmy Nepohodlný či Bohové musí být šílení.

Neděle je zasvěcena dalšímu programovému cyklu Film a příroda, ale třeba i ochutnávkám afrických specialit a vpodvečer dvěma českým předpremiérám - Štancelově penisové sondě Mezi námi přáteli v Letním kině či dokumentu Sejdeme se v Eurocampu Eriky Hníkové v rámci Aero Night v Míru.

 

Právě se děje

Další zprávy