Nový český snímek se ptá: Mám ho malýho?

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 7. 2006 10:00
Praha - Veřejnoprávní investigativec Vlado Štancel zavádí svou penisovou sondu do manželského života. Jaký je film Mezi námi přáteli?

Na ČT nepřehlédnutelný, zrzavý a vousatý Štancel je režisérem i hlavní postavou snímku, který bude příští týden poprvé k vidění na Letní filmové škole. 

Kromě něj a jeho produkčních Ivany Bukové a Richarda Medka v něm hrají Dalibor Gondík, Jaromír Dulava a Jan Přeučil.

Vše se točí kolem velikosti penisu hlavního hrdiny Leona. Své přirození si porovnává s kamarádem, ale je přistižen manželkou a ta samozřejmě usoudí, že muži spolu mají poměr.

Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Jaromírem Dulavou
Mezi námi přáteli: Vlado Štancel s Jaromírem Dulavou | Foto: Zuzana Štancelová

"Hledali jsme nosný nápad, na kterém lze postavit celovečerní film," říkají tvůrci.

Při popíjení kávy si prý Štancel dodal odvahy a poprvé onu myšlenku vyslovil: natočit příběh obyčejného muže, který se trápí stejnou otázkou jako sedmdesát procent mužské populace: "Nemám ho malýho?"  Medek se zadíval do dáli a řekl: "To je dobrý."

Kdo by však usuzoval na recesi, krutě se prý mýlí.  "Myslíme to smrtelně vážně," tvrdí Štancel Aktuálně. "Zvolili jsme netradiční téma i zpracování. Ústředním tématem jsou penisy - ale je to i o způsobu života lidí v dnešní době a o tom, jak se navzdory různým tabu žije sexem a podobně."

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

Motivací autorů prý bylo natočit film, který by se lišil od většinové české produkce. Film, jehož postavy vyslovují věci, které se nahlas obyčejně neříkají.

A tak "ve snaze být nekomerční, nepodléhat společenským klišé a tlakům" stvořili penisovou "sondu do manželského života, která s nadsázkou popisuje obraz unaveného sexuálního života dvojice ve středním věku".

 "Já hraju toho člověka středního věku, který má pocit, že není fyzicky dostatečně disponován," vysvětluje Štancel s tím, že film je svým způsobem autobiografický.

Mezi námi přáteli
Mezi námi přáteli | Foto: Zuzana Štancelová

"Každý člověk je poznamenaný nějakým pocitem méněcennosti," vysvětluje. "I já jsem v pubertě i později měl pocit méněcennosti. Ale dnes už vím, že jsem v normě. Vlastně jsou všichni v normě, i když si to třeba nemyslí," dodává s tím, že Mezi námi přáteli je tak v podstatě osvětový film.

Do distribuce ho společnost Atypfilm nasadí 5. října. K vidění bude v kinech, která umožňují promítání z DVD.

 

Právě se děje

Další zprávy