Letiště sází na Annu Šiškovou a intriky

Jitka Gráfová
20. 7. 2006 0:00
Praha - Prima začala natáčet seriál Letiště. Nemocniční prostředí už se okoukalo, brousí si tvůrci zuby na konkurenci. Uvnitř: GALERIE
Foto: TV Prima

Právě proto prý letectví nakonec vyhrálo nad zvažovanými  příběhy z nemocničního či dostihového prostředí. "Letiště je příběhem o letuškách a stevardech, o pilotech velkých i malých letadel, ale i o všech ostatních, kteří s nimi spojili život," říkají tvůrci o seriálu.

Diváci se s ním budou setkávat už od druhé poloviny září dvakrát týdně; sestavu doplní osvědčený hit Primy, Rodinná pouta. 

Aktéry Letiště přivedou tvůrci do dvou základních prostředí: dopravních aerolinek Central Airlines se základnou na Ruzyni a na malé sportovní letiště u Prahy. 

Hlavní postavou, která obě místa děje spojuje, je letuška Anna, kterou hraje Anna Šišková. Sebevědomá žena středního věku bez rodiny, která žije prací v Central Airlines. Tam je zaměstnán i její přítel,  o něco mladší šéfstevard Karlem v podání Davida Matáska, jenž je zároveň Anniným nadřízeným.

Foto: TV Prima

Na malém letišti za Prahou pak pobývá Annin bývalý dlouholetý přítel Václav neboli Maroš Kramár. Pilotuje malá letadla a společně s synem Tomášem (Vojtěch Dyk) a mladou přítelkyní, fotografkou Martinou (Jitka Schneiderová), tu žije v malém domku.

Příběh začíná v okamžiku, kdy je Anna pozvána na oslavu Tomášových osmnáctin. Tak se opět tak spojují osudy dvou lidí i jejich příbuzných i přátel

Obě letiště už stojí v ateliéru, stejně jako model Boeingu 737, hala či hangár. "Ale budeme mít i spoustu exteriérů v Čechách a vzhledem k ději i v zahraničí. I létání v malých letadlech bude skutečné, žádný ateliér," říká Petr Zahrádka, autor námětu a jeden z režisérů.

Foto: TV Prima

Na seriálu, který bude mít čtyřiaosmdesát dílů,  totiž pracuje několik scenáristů a režisérů současně - aby se stíhaly termíny vysílání. Na režisérské židli se tak vystřídají kromě Zahrádky i  Jaroslav Fuit a Jakub Sommer. Hlavním scenáristou je Ondřej Provazník, hudbu vytvořil Roman Holý.

"U dlouhého seriálu, jako je ten náš, jsou důležité postavy a jejich prostředí. Doktoři a všechny ty nemocnice už začínají být okoukané, kromě toho jsme chtěli ten náš seriál trochu odpálit od země. Takže lítáme," dodává Zahrádka.

Na seriálu spolupracuje i odborný poradce: herci budou procházet školením, aby zvládali základní úkony pilotů i stevardů

"Při obsazování některých postav museli logicky někteří herci odpovídat na otázku, zda se bojí létání či netrpí klaustrofobií," uvedla PR koordinátorka Primy Irena Maňáková.

Vedlejší role hrají Petra Špalková, Zuzana Bydžovská, Zuzana Norisová, Vladimír Kratina, Anna Geislerová, David Švehlík, Robert Nebřenský nebo Šimon Caban.

Právě Špalková se seriálům doposud vyhýbala. "Když si ale dnes člověk otevře televizi, zjistí, že už v nich hrají téměř všichni. Je jen pár herců, kteří dodneška v seriálech odmítají hrát," říká herečka. K účinkování ji prý přiměl rozhovor s Petrem Zahrádkou a producentem Vratislavem Šlajerem, který spolupracoval na filmu Smradi, kde hrála.

 

Právě se děje

Další zprávy