Nova začíná vysílat ruského Kmotra

Jitka Gráfová
11. 7. 2006 15:00
Praha - Z party obyčejných mužů se stane brutální gang. Na obrazovky dnes vstupuje nejdražší ruský seriál Brigáda. Uvnitř: FOTOGALERIE
Foto z filmu Brigáda
Foto z filmu Brigáda | Foto: TV NOVA

Jde o vůbec první ruský pokus o gangsterskou ságu. Tvůrci hojně využívají dokumentární postupy a tvrdí, že se snažili dohlédnout za klišé žánru; že zachycují zejména proces, kdy se ze spořádaného člověka stává příslušník nejtemnějšího podsvětí. Zároveň je seriál podle nich skutečnou kronikou doby.

Doby, kdy v Rusku běží na plné obrátky proces transformace od komunismu k tržnímu hospodářství a pro někoho je to vynikající příležitost, jak získat moc a peníze.

Čtyři muži z Moskvy, Saša, Kosmos, Včelka a Fil, si nezakládají firmu, ale malou vyděračskou bandu. Záhy se dostávají přes daleko větší podniky až k pašování drog.

Během cesty za mocí a blahobytem získávají přívržence i milenky, ale především zarputilé nepřátele, zkorumpované politiky i průmyslové magnáty.

Foto z filmu Brigáda
Foto z filmu Brigáda | Foto: TV NOVA

"Chceme divákovi nabídnout jedinečný pohled do světa podsvětí a zločinu, který je oproštěný od jakýchkoli předsudků," říká scenárista a režisér Alexej Sidorov.

"Po čtyřech hlavních aktérech jsme chtěli, aby vyprávěli svůj vlastní příběh. Seriál je jistým druhem rekviem za ztracenou generaci - generaci bystrých, silných lidí, kteří sešli na cestu zločinu."

Hlavní role připadly na Sergeje Bezrukova (Belov), Dmitrije Djuževa (Kosmos), Vladimira Vdovičenkova (Fil), Andreje Panina a další.

Foto z filmu Brigáda
Foto z filmu Brigáda | Foto: TV NOVA

Rozpočet jedné epizody byl v průměru 200 tisíc dolarů a Brigáda je dodnes nejdražším ruským televizním seriálem. Natáčení probíhalo ve více než 350 lokacích včetně vládních budov a neblaze proslulé věznice Butyrskaja.

Krimiseriál bude Nova během léta vysílat po patnáct večerů vždy v úterý a ve čtvrtek okolo 22. hodiny. Cyklus se tak stane konkurentem sci-fi seriálu Invaze, který ve stejný čas nasadila Prima.

 

Právě se děje

Další zprávy