Karlovarský festival pokračuje v Praze

ČTK, kul
10. 7. 2006 14:45
Praha - Přes třicet hraných i dokumentárních filmů v kinech Aero a Světozor láká diváky na nejúspěšnější snímky právě skončeného festivalu.

Představí se výběr z většiny programových sekcí festivalu. Aero hostí oficiální Ozvěny karlovarského festivalu už sedmým rokem, Světozor teprve podruhé.

Včera byla přehlídka zahájena snímkem Toyen režiséra Jana Němce, který na festivalu převzal Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu. Kvůli finále na mistrovství světa v kopané se ale hlavní filmové "utkání" nabízí až dnes.

Za osobní účasti režisérky Jasmily Zbanićové si slavnostní distribuční premiéru odbude bosenský snímek Grbavica, vítěz letošního Berlinale.

Z hlavní festivalové soutěže bude v Aeru a Světozoru uveden ruský film Tranzit režiséra Alexandra Rogožkina a polský snímek Pár osob, krátkej čas od Andrzeje Baratskiho. Ze soutěžní sekce Na východ od Západu to bude kromě filmu Harpastum polská Óda na radost a bulharský zástupce Opice v zimě.    

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Infobox

Nejpočetněji je v Praze zastoupena sekce Horizonty, kterou si oblíbili i varští návštěvníci - k vidění je například kontroverzní Cesta na Guantánamo, snímek Děkujeme, že kouříte, německý film Bílá Masajka, jihoafrický Tsotsi,  francouzská novinka Flandry nebo Zítra nehrajeme! amerického režiséra Roberta Altmana.

Sekci nezávislých Sundance budou v pražských kinech zastupovat filmy Station Agent, Welcome to the Dollhouse a dokumentární projekt Vzpomínáš na Sarajevo.

Pražská přehlídka neopomene ani tradiční karlovarskou retrospektivu, letos věnovanou americké režisérské legendě Johnu Hustonovi. Divákům se připomene dvěma snímky - filmem Mustangové z roku 1960 a legendárním projektem Čest rodiny Prizziů z poloviny 80. let.

Více na stránkách Kina Aero a Kina Světozor

 

Právě se děje

Další zprávy