Varům dominoval film Sherrybaby

Irena Hejdová Irena Hejdová
9. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - Festival plný skvělých filmů skončil. Se vší pompou a za přítomnosti Václava Havla se rozdaly ceny. Nejvíc jich posbírala Sherrybaby. Uvnitř: GALERIE
Režisérka Laurie Collyerová se dvěma Křišťálovými glóby
Režisérka Laurie Collyerová se dvěma Křišťálovými glóby | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Osm dní trval letošní, 41. ročník filmového festivalu. Před týdnem ho zahájili skokani na trampolínách, v sobotu večer i zakončili. František Skála přidal vysvětlení symboliky své originální festivalové znělky, ocenění režiséři slzy dojetí a Jan Němec - po obdržení ceny za  celoživotní přínos světové kinematografii - i slib, že do dvou let Křišťálový globus vyhraje on.

Po Němcovi tutéž trofej převzal i zjevně dojatý Robert Shaye, zakladatel New Line Cinema a producent Pána prstenů.

Dojatá byla i režisérka Laurie Collyerová, která převzala za Sherrybaby cenu pro nejlepší film a 20 tisíc dolarů. "Když uvidíte můj film, pochopíte, že jsem citově založená," vysvětlila. Cenu věnovala synovi, který se narodil, když svůj hraný debut natáčela.

Její snímek si připsal druhý bod v kategorii nejlepší ženský herecký výkon: tu vyhrála Maggie Gyllenhaalová za skvěle zahranou postavu bývalé narkomanky, která se vrací z vězení zpět do života.

Při slavnostním zakončení festivalu byly opět na jevišti trampolíny.
Při slavnostním zakončení festivalu byly opět na jevišti trampolíny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Cenu za nejlepší mužský herecký výkon si odnesl Andrzej Hudziak za Pár osob, krátkej čas; čestné uznání poroty připadlo francouzskému snímku Dcera té druhé. Favorizovaná Repríza Joachima Triera si připsala cenu za režii. Český snímek Kráska v nesnázích získal zvláštní cenu poroty, spolu s bulharksým Vánočním stromem.

Slovenský režisér Marko Škop po získání divácké ceny za Jiné svety obdržel čestné uznání v soutěži dokumentárních filmů. Kategorii Na východ od Západu vyhrál bulharsko-německý snímek Opice v zimě. Slavnostní zakončení 41. ročníku pak obstarala premiéra snímku Confetti.

Organizátorům letos přidělali vrásky původně naplánovaní hosté, z nichž část se na poslední chvíli omluvila. Příjezd postupně odvolali francouzský režisér Luc Besson, Jacueline Bissetová či brazilský režisér Andrucha Waddington. Přesto festival přivítal takové persony, jako jsou Andy Garcia, Danny Trejo, herečka Saffron Burrowsová či sestava hvězd z Almódovarova Volveru.

Hvězd bylo možná letos pro někoho málo, ale po právu se tak dostalo větší pozornosti filmům. Do Varů se totiž podařilo dostat řadu titulů, které bodovaly na prestižních festivalech v Cannes a Berlíně. Festivaloví diváci mohli vidět vítězný snímek letošního Berlinale, bosenský film Grbavica, syrové Flandry - držitele Velké ceny canneské poroty, či okouzlující Volver.

Z Berlína přijel i švýcarsko-rakouský Slumming či kontroverzní Der freie Wille, z Cannes Morettiova satira Kajman. Ve Varech byla k vidění také Tsotsi, držitel letošního Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Nadšení vzbudila Gilliamova Krajina přílivu i Hřebejkova Kráska v nesnázích, která zastupovala Česko v hlavní soutěži.

Manželé Dagmar a Václav Havlovi patří k pravidelným návštěvníkům předávání festivalových cen.
Manželé Dagmar a Václav Havlovi patří k pravidelným návštěvníkům předávání festivalových cen. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A diváci tuto nabídku nepropásli: na letošní festival se jich akreditovalo celkem 11 495, což je festivalový rekord. V průběhu festivalu se uskutečnilo 474 filmových představení, které navštívilo celkem 135 820 diváků. Uvedeno bylo celkem 268 filmů, z toho 13 ve světové, 33 v mezinárodní a 8 v evropské premiéře.

Během festivalu se také konečně jakž takž podařilo urovnat vztahy mezi českou filmařskou obcí a politickou reprezentací. Na schůzce uspořádané festivalem se filmaři s politiky shodli na konkrétním postupu. 

42. festivalový ročník začíná 29. června 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy