Vítězem festivalu je bývalá narkomanka

Irena Hejdová a ČTK
8. 7. 2006 19:44
Karlovy Vary - Americký snímek Sherrybaby režisérky Laurie Collyerové získal v sobotu Křišťálový globus, hlavní cenu 41. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Jde o příběh bývalé narkomanky snažící se po návratu z vězení navázat kontakt s dcerou, kterou od porodu neviděla. Excelující Maggie Gyllenhaalová, představitelka hlavní role, byla navíc oceněna za nejlepší ženský herecký výkon.

Hřebejkova Kráska v nesnázích dostala spolu s bulharským filmem Vánoční strom Zvláštní cenu poroty. "Je úžasné, že i čeští komerčáci dostanou cenu," poděkoval Hřebejk.

Mrazivé město
Mrazivé město | Foto: IFF KV

První ceny letošního festivalu byly vyhlášeny odpoledne, ještě před večerním slavnostním zakončením. Ekumenická porota udělila hlavní cenu argentinsko-španělskému Osudu a zvláštní uznání íránskému Sbohem, živote. Jinak u nestatutárních porot bodovalo zejména finské Mrazivé město - získalo cenu kritiků FIPRESCI, zvláštní uznání FICC (Asociace filmových klubů)  i cenu Europa Cinemas.

Repríza
Repríza | Foto: MFF KV

Cenou Dona Quijota od FICC byla odměněna výborná norská Repríza. Za tento film si večer odvezl cenu za nejlepší režii  Joachim Trier. "Režisér je dobrý tak, jak dobrý je jeho tým," podotkl příbuzný Larse von Triera.

Za nejlepší mužský herecký výkon - v polském snímku Pár osob, krátkej čas - byl odměněn Andrzej Hudziak. Zvláštní uznání si z hlavní soutěže odnesl francouzský film Dcera té druhé režisérky Virginie Wagonové.

Jestli měla letošní festivalová soutěž nějaké společné téma, tak jím byly mezilidské a rodinné vztahy - mezi manželi, partnery, rodiči a dětmi. Společný byl filmům i často velmi temný tón a deziluzivní pohled na svět.

O partnerských vztazích, v tomto případě mezi slepou ženou a svérázným varšavským básníkem, pojednával právě film Pár osob, krátkej čas. Z různých úhlů - převážně velmi deziluzivních - vyprávěly o tomtéž korejský snímek O lásce, česká Kráska v nesnázích, německá Zimní cesta i norská Repríza.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

FESTIVALOVÝ SPECIÁL

KDO SOUTĚŽIL?

  • Osud (El destino), Argentina, Španělsko
  • Mezcal (Mezcal), Mexiko
  • Z úst do úst (Mun mot mun), Švédsko, Dánsko
  • Vánoční strom (Obarnata elha), Bulharsko, Německo
  • Pár osob, krátkej čas (Pare osób, maly czas), Polsko
  • Tranzit (Peregon), Rusko
  • Repríza (Reprise), Norsko
  • Sbohem, živote (Shab Bekheir Faramandeh), Irán
  • Sherrybaby (Sherrybaby), USA
  • Mrazivé město (Valkoinen Kaupunki), Finsko
  • Cestou necestou (Volando voy), Španělsko
  • Zimní cesta (Winterreise), Německo
  • Dcera té druhé (L'enfant d' une autre), Francie
  • Kráska v nesnázích (Kráska v nesnázích), Česká republika
  • O lásce (Love Talk), Korea

Dávná rodinná traumata se odkrývala ve filmu Mezcal, bezvýchodný pohled na rodinné krize nabídlo Mrazivé město a Z úst do úst. Vztahy mezi rodiči a dětmi byly kromě vítězného titulu tématem filmů Cestou necestou a Dcera té druhé.

Z tohoto "vztahového" rámce se kromě íránského Sbohem, živote o hrůzách války a bulharského Vánočního stromu vyčlenil i Tranzit, dílo autora "Svérázných" komedií Alexandra Rogožkina. Také argentinsko-španělský Osud lehce vybočoval - už tím, že stejně jako Tranzit pracuje s komediálními prvky.

Pokud by rozhodovaly ohlasy diváků, vyhrála by zřejmě soutěž zmíněná Repríza - mladý, ryze současný film o dvou začínajících spisovatelích. Měl i jedno společné s vítěznou Sherrybaby: v temnotě byl alespoň záblesk naděje.

V sobotu večer byla také předána divácká cena slovenskému dokumentárnímu filmu Jiné svety Marko Škopa. Mezi dokumenty získala hlavní ocenění práce rakouského režiséra Andrease Horvatha nazvaná Z pohledu penzionovaného nočního hlídače; v kategorii snímků nad 30 minut rakouský dokument Koloběh života, jehož režisérem byl Timo Novotny, a dílo mexického režiséra Juana Carlose Rulfa V jámě.

Porota sekce Na východ od Západu ocenila bulharsko-německý film Opice v zimě režisérky Mileny Andonovové. Předala dvě čestná uznání - za režii maďarskému filmu Bílé dlaně, který natočil Szabolcs Hajdu, a za herecké výkony snímku srbského filmaře Olega Vonkoviče Zítra ráno.

Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu převzali americký režisér a producent Robert Shaye a český filmař Jan Němec. Závěrečným snímkem 41. ročníku byla britská komedie Confetti.

Večer moderovaný Markem Ebenem zaznamenala a od 20 hodin odvysílala Česká televize.

 

Právě se děje

Další zprávy