Vary šílí z krásných žen Volveru

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - Scénář jsem přečetla za půl hodiny a pak jsem plakala, říká Blanca Portillová, která s dvěma kolegyněmi přivezla do Varů nový Almódovarův snímek Volver.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Až den před zakončením festivalu dorazila představitelka Augustiny Portillová a spolu s ní Lola Dueňasová, která si zahrála sestru Penelope Cruzové, a krásná Yohana Cobová, která ve filmu hraje její dceru Paulu. Ale čekání stálo za to.

Penelope Cruzová ve Volveru
Penelope Cruzová ve Volveru | Foto: Festival v Cannes

Španělské herečky uvedly v pátek večer ve velkém sále Thermalu slavnostní předpremiéru snímku, který mohou čeští diváci v kinech vidět od 28. září. Projekce byla beznadějně vyprodaná, nabité bylo i promítání pro novináře před dvěma dny. A zcela oprávněně: Volver je vynikající snímek, kterým Pedro Almódovar znovu dokazuje svůj cit pro ženskou duši.

"Volver je historií Almódovarova života. V La Mancha, kde vyrůstal, byl vždycky obklopen ženami," říká Portillová. "Je to opravdu velmi ženský film," dodává herečka, která byla z tria na odpolední tiskovce nejvýřečnější.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

"Pedro říká, že kdyby ženy neexistovaly, tak by se svět netočil. Má cit pro objevování ženského světa. Ten film je pro všechny, ale nejvíc se s ním ztotožňují ženy."

Volver uvedený ve Varech v sekci Horizonty vypráví příběh Raimundy v podání hlavní hvězdy filmu Cruzové, které v jediném dni zemře její manžel i její stará teta. Mrtvá matka Raimundy se zase začne zjevovat Raimundině sestře Sole.

Volver ovládají ženy a muži tu nemají šanci, nanejvýš jako náplň do mrazáku. Tou - jak se ukáže - se stal Raimundin manžel poté, co sexuálně obtěžoval Raimundinu dceru. Hrdinka se násldně musí postavit na vlastní nohy, vyrovnat se s rodinnou minulostí.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Almódovar má výjimečný talent spojit silný příběh, skvělé herecké výkony a především brutální témata s něžností a empatií. "Umí říct významné věci tiše," říká Portillová, která si spolupráci se slavným režisérem nemůže vynachválit. "Je také přísný, ví, co chce, ale je to nejlepší režisér jakého znám," říká.

"Je potěšení s ním pracovat," připojuje se Yohana Cobová. "Všechno člověku tak dobře vysvětlí, že to jde úplně samo."

Spolupráce byla očividně oboustranně úspěšná. Ne nadarmo celá ženská herecká sestava nedávno v Cannes "kolektivně" vyhrála cenu pro nejlepší ženský herecký výkon.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Almódovar do Varů na rozdíl od Cannes nepřijel, Portillová ale vzkazuje, že kdyby mohl, tak se rád ve Varech objevil: "Ovšem kdyby tu byl, tak by nás vůbec nepustil ke slovu. Pořád by chtěl mluvit jen on," směje se a dodává, že film je zatím tak dobře přijímán, až to režiséra překvapilo.

Ani Penelope Cruzová nemohla do Varů přijet. Herečky se shodují, že i s touhle velkou hvězdou se jim dobře pracovalo: "Je to normální holka a pracovala jako každá další herečka," prohlásila Cobová.

Projekce snímku Volver také zakončila předposlední den festivalu. Dnes večer budou rozdány ceny a letošní ročník skončí.  

 

Právě se děje

Další zprávy