Slumming, Gross a znojemští trpaslíci

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - A co takhle zajít na film, v němž je rakouský pobuda na znojemském nádraží pronásledován větou "Myslím to upřímně"?

Z hlavní festivalové soutěže zbývá odpromítat už jen tři snímky. Středeční porce obsahovala německou psychárnu, španělský film podle skutečné události a íránské drama z války.

Všechny tři filmy jsou postavené na jediném výrazném hrdinovi. Cestou necestou je příběhem mladého delikventa, který byl na začátku osmdesátých let postrachem celého Madridu. Zimní cesta je o muži, který je spíše postrachem pro svou rodinu a své okolí. A hrdinka filmu Sbohem živote se svému strachu vydává vstříc jako iránská válečná reportérka.

Zimní cesta
Zimní cesta | Foto: IFF KV

Hrdina Zimní cesty je velmi nesympatický chlapík, který uráží svou ženu, týrá ji hlasitou hudbou a návštěvami bordelu, dětem nadává do děvek a eunuchů, navíc je rasista a xenofob. Jiná tak odpudivá postava snad na festivalu ani není. I to dělá ze Zimní cesty nejednoznačný zážitek - zůstane v paměti, ale nejradši byste ho z ní vymazali.

To Cestou necestou je úplně jiné. Nabité výbornou španělskou hudbou, skvěle zrežírované - a podle skutečného příběhu desetiletého kriminálníka Juana Carlose, který si přes své značně nesociální chování nejspíš hravě získá srdce publika. Film je tou postavou okouzlen možná až příliš - i když vlastně oprávněně; ale zkrácení o půl hodiny by mu prospělo.

Sbohem, živote
Sbohem, živote | Foto: IFF KV

Ale nejen soutěž poutá pozornost festivalového publika. Nejlepší zážitek středy stejně obstaral úplně jiný film. Rakousko-švýcarský Slumming ze sekce Horizonty letos soutěžil na Berlinale. Vypráví příběh bohatého Sebastiana, který si spolu se svým kamarádem rád pohrává s osudy lidí. Jednoho opilce tak odešlou na opravdu bizarní místo, na lavičku před nádražím ve Znojmě.

Opilec se poté vydává na strastiplnou cestu zpět Českem, při které mimo jiné narazí na hordy lidí pokřikujících na něj česky "myslím to upřímně". Snímek se očividně v Česku natáčel během Grossovy mediální kampaně - protože "oblíbené" billboardy jsou v něm k vidění na každém rohu.

Slumming
Slumming | Foto: IFF KV

Jeho pouť dál vede přes rybník, z kterého vyskakují trpaslíci, a přes kravín s několika žoviálními českými dojičkami. Opilce se mezitím do Česka vydává hledat jedna z dívek, kterou Sebastian ulovil na internetovém chatu. České reálie nejsou ale to jediné, co snímek staví mezi to jednozačně lepší z letošního festivalu. Je to film zábavný a přitom silný, poutá pozornost publika i kritiky.

Jeho režisér Michael Glawogger před několika lety ve Varech uvedl svůj dokument o odvrácené straně měst - Megacities. Letos tenhle film na festivalu připomíná jeho remix: snímek z dokumentární soutěže Life in Loops (A Megacities RMX) s hudbou skupiny Sofa Surfers, která v úterý večer vystoupila v karlovarském klubu Peklo.

 

Právě se děje

Další zprávy