Gilliam uvedl film o hnijícím tatínkovi

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - Čtyřiašedesátiletý Terry Gilliam v sobě objevil dítě. Je jím devítiletá holčička, hrdinka jeho filmu Krajina přílivu. Uvnitř: UKÁZKA
Terry Gilliam na karlovarském festivalu
Terry Gilliam na karlovarském festivalu | Foto: ČTK

Nový snímek přijel Gilliam osobně představit do Karlových Varů, kde na tiskové konferenci prozradil, že Krajinu přílivu považuje za rozhodně lepší film, než byla předchozí Kletba bratří Grimmů.

Krajina přílivu se podle Gilliama většině diváků stejně asi líbit nebude, ale jak hned bezstarostně dodal, je mu to vlastně jedno: "Ani na to nemusí přijít moc lidí. Náklady už jsou pokryté, jako u všech mých filmů." 

Před projekcí Krajiny přílivu ve velkém sále hotelu Thermal pak divákům doporučil, aby se na film dívali s dětskou otevřeností, bez strachu a předpojatosti. "Při natáčení nikdo nezemřel. A v kině k tomu snad také nedojde," uklidňoval nabitý sál.

Krajina přílivu
Krajina přílivu | Foto: Aktuálně.cz

Malá Jeliza Rose, hrdinka filmu, odjíždí po smrti matky spolu s otcem do domu po babičce. V pustině poznává nejen nové přátele ze sousedství, ale také dvě perfektně mumifikované mrtvoly, žraloky útočící z kolejí a svět za zrcadlem, nebo spíš ještě dál. Bloudí hnijícím se a rozpadajícím se světem, přičemž konverzuje se čtyřmi hlavami barbín a postupně čím dál smrdutější mrtvolou svého otce.

Mladá herečka Jodelle Ferlandová je ve filmu od začátku do konce a její existence je na plátně obdivuhodná. "To dítě je génius," rozplývá se Gilliam, "hraje už od čtyř let a chová se úplně jinak, než se většinou děti ve filmech chovají. Každý den nás překvapovala."

Filmovým otcem jí byl Jeff Bridges, který ovšem značnou část filmu stráví jako mrtvola oblepená bzučícími mouchami. "Spoustě herců by se nelíbilo, kdyby měli hrát mrtvoly, ale jemu to nevadilo," prozradil Gilliam.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Krajina přílivu je kombinací Alenky z říše divů a halucinačního snu, který si možná nechává zdát mentálně postižený mladík Dickens. Jeho hrdinka nazývá svým "líbálkem".

Terry Gilliam kola své imaginace v Krajině přílivu každopádně roztočil naplno. "Šlo o dětskou představivost, tak jsem si mohl hrát. Užili jsme si i práci se speciálními efekty," řekl - a logicky v souvislosti se svým filmem zmínil i Švankmajerovo Něco z Alenky.

S český surrealistou ho pojí také nesentimentální pohled na dětství. "Nemyslím si, že by děti byly oběti. Jejich obrazotvornost jim dává sílu a schopnost se vyrovnat s životem i se smrtí," říká k tomu Gilliam.

Krajina přílivu
Krajina přílivu | Foto: Aktuálně.cz

"Podle mojí ženy je ten film šokující, protože je nevinný," charakterizoval ještě snímek a svěřil se i s názorem dalšího Monty Pythona Michaela Palina: "Řekl mi, že to je buď nejhorší nebo nejlepší film, jaký jsem kdy natočil."

O plánech do budoucna Gilliam moc mluvit nechtěl. Prozradil jen, že v jeho dalším filmu budou andělé a ďábel a půjde o nákladný projekt - jako všechny ostatní. Nezříká se ani svého smolného Dona Quijota, který se do kin zatím nedostal: "Člověk musí být šílený, aby to natočil."

Festivalové publikum Gilliamovu šílenost při Krajině přílivu každopádně ocenilo s nadšením. Do českých kin snímek vstoupí už 13. července. 

 

Právě se děje

Další zprávy