Na ČT se ode dneška budou číst myšlenky

Jitka Gráfová
6. 7. 2006 12:00
Praha - Je to prý až hrůzostrašné. Nejen odhadne vaše úmysly, ale umí je i usměrnit. Slavný manipulátor Derren Brown. Uvnitř: SPOT
Foto: Česká televize

Na veřejnoprávní obrazovku počínaje dneškem přichází jeden z nejúspěšnějších britských pořadů posledních let - Magie a manipulace mysli. Jeho autorem a aktérem je právě Brown.

"Své senzace neopírá o fabulace a předpoklady, ale o znalost lidských povah a především o svůj jedinečný bleskurychlý úsudek," vysvětluje mluvčí ČT Martin Krafl.

Brownovou specializací je čtení myšlenek a nejrůznější manipulace mysli. Zatímco běžný kouzelník trénuje rychlost pohybů, Derren se zaměřuje na rychlost úsudku.

V televizním cyklu část svých vystoupení demaskuje: vysvětlí, na jakých principech jsou založena. Předvede, jak uhodne řadu podrobností ze života jednoho mladého muže a jak dokáže na dálku umrtvit bolest.

Magie a manipulace mysli
Magie a manipulace mysli | Foto: Česká televize

Nesmělým mužům pak ukáže, jak se zalíbit ženám. S noblesou sobě vlastní a navíc několikrát po sobě okrade jednoho nic netušícího mladíka. A na ulici jen tak "mimochodem" uhodne povolání několika náhodných kolemjdoucích.

A aby toho nebylo málo, vezme Derren diváky na psí dostihy, kde se mu několikrát podaří vyhrát sázku, aniž ovšem vyhrál pes, na nějž vsadil.
 
V jednom díle navštíví diváci s Derrenem staré vězení. Nepůjde o žádný únikový trik typu Copperfield: Derren se v tomto případě uzavře do cely proto, aby nemohl vidět dobrovolníka uzavřeného ve cele vedlejší. To mu však nezabrání v jeho ovlivňování ...

"Lidé se mě často ptají, zda mohou být mé schopnosti vědecky otestovány. Odpověď zní NE, protože nejde o psychickou schopnost, je to svým způsobem věda, psychologický trik. Podmínky určuji já, takže ti, kdo by mě zkoušeli, by byli vlastně sami zkoušeni," říká Brown.

Jeho show má v Británii obrovský úspěch. Na webových stránkách se jeho příznivci a odpůrci přou, jak to dělá, jak dosahuje efektů, které na obrazovce předvádí.

Brown má na televizní stanici Chanell 4 svůj vlastní pořad a se svoji show často vystupuje po celé Británii.

S Magií a manipulací mysli se mohou čeští diváci setkávat vždy čtvrtek večer od 20 hodin na programu ČT1.

 

Právě se děje

Další zprávy