Vstřícné Vary teď milují krásku a lesbu

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 7. 2006 0:00
Karlovy Vary - Diváci festivalu se dostávají do varu. V neděli je nadchla Kráska v nesnázích , v pondělí ztřeštěná lesbická komedie Puccini pro začátečníky a Repríza Joachima Triera.

Leckteré projekce už se konají před totálně natřískaným velkým sálem Thermalu, který na začátku projekcí nadšeně reaguje na fórky moderátorů. Oblíbený je třeba herec Jiří Macháček se svou větou "Teď uvidíte soutěžní barevný zvukový hraný film".

Aplausem ale publikum oceňuje i každou projekci vydařené festivalové znělky. A dost pozornosti se samozřejmě tradičně dostává profesionálnímu pokladači mikrofonů.

Puccini pro začátečníky
Puccini pro začátečníky | Foto: IFF KV

Karlovarské publikum je natěšené a vstřícné, a když je navíc projekci přítomna delegace k filmu, tak ještě vstřícnější. V neděli ovace zažil Jan Hřebejk se světovou premiérou Krásky v nesnázích, v pondělí krom kritiky i diváky nadšeně přijaté Reprízy i mezinárodní premiéra filmu Puccini pro začátečníky ze sekce Horizonty.

Hlavní hrdinku filmu, lesbicky orientovanou Allegru, ztvárnila Elizabeth Reaserová, která ovšem stejně jako někteří další hvězdní hosté festivalu odřekla účast. Ve Varech ji tedy bude možné vidět jen na plátně. Grace - jednu z Allegriných partnerek - hraje Gretchen Molová, která už na letošmím festivalu zaujala ve filmu Ta známá Bettie Page.

Allegra se zmítá mezi lesbickou orientací i vztahem ke Grace - a na druhé straně přitažlivostí k Philipovi, který je shodou okolností bývalým Graceiným přítelem. Mezitím chodí do opery a do restaurace, kde pracují dva hovorní Asiaté a glosuje své počínání k divákům, což činí i další postavy.

Infobox
Autor fotografie: MFF KV

Puccini pro začátečníky je komedie woodyallenovského střihu zkřížená s populárním seriálem Sex ve městě. Což znamená, že většina postav je sexuálně frustrovaná, ženy příliš upovídané, navíc se baví hlavně o svých partnerech - tedy mužích i ženách - a o své sexuální orientaci. Nechybí vibrátor ani newyorské ulice v romantickém soumraku.

Puccini pro začátečníky má i spoustu zábavných momentů, i když se nelze zbavit dojmu "to už jsem někde viděl" - ten film je až moc woodyallenovský, až moc newyorský a až moc lesbický. Zbývá jen nějaký ten přepjatý židovský mladíček a ještě víc upovídaných intelektuálů a intelektuálek.

Dojmu už někdy viděného ovšem neodpovídá způsob projekce snímku Puccini pro začátečníky. Film byl kompletně natočen speciální digitální technologií a promítán z SXRD projekce s rozlišením 24 milionů bodů. Škoda, že unikátní obraz nenabízí také unikátní obsah.

 

Právě se děje

Další zprávy