Trier: Každá rodina má svého Larse

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 7. 2006 15:07
Karlovy Vary - Jednoho z čerstvých favoritů festivalové soutěže - norský film Repríza - přivezl do Varů vzdálený příbuzný Larse von Triera. Uvnitř: UKÁZKA Z FILMU
Foto: MFF KV

"Vždycky se mě na to ptají. Tak vám to řeknu rovnou, ať to máme za sebou. Jsme s Larsem vzdálení příbuzní, ale nemáme žádné blízké vztahy. Jsem napůl Nor a napůl Dán a už deset žiju v Londýně," zahájil režisér Joachim Trier.

V jeho snímku vystupuje postava, která se jmenuje Porno Lars. Trier ale odmítá, že by to mělo nějakou souvislost s jeho slavným jmenovcem: "To mě vůbec nenapadlo. V každé rodině je přece nějaký Lars."

NA UKÁZKU SE PODÍVEJTE ZDE

Repríza vypráví příběh dvou mladých začínajících spisovatelů, kamarádů, kteří řeší svou tvorbu i vztahy partnerské a přátelské. Výraznou osobností snímku označeného v programu jako úvaha o mládí - je kromě představitelů obou mladíků i charismatická herečka Viktoria Wingeová.

Joachim Trier
Joachim Trier | Foto: MFF KV

Pro ni je role dívky jednoho z hrdinů první filmovou zkušeností, její výrazná tvář má ale nejspíš před sebou velkou budoucnost. Na tiskové konferenci byla přirovnávána k Isabelle Huppertové.

Wingeové podle vlastních slov hodně pomohlo, že si při natáčení o filmu i o postavách povídali - což prý jinak při natáčení norských snímků vůbec není obvyklé.

Na hlavní role byl vypsaný obrovský casting: "Měli jsme tam přes tisíc lidí, což je v malé zemi jako Norsko opravdu hodně," vysvětluje Trier. Jeho pečlivý výběr i vedení herců se mu určitě vyplatil.

Foto z filmu Repríza
Foto z filmu Repríza | Foto: MFF KV

Joachim Trier tu chtěl podle svých slov zobrazit současné Norsko. V několika scénách je přitom zřejmá inspirace francouzskou novou vlnou, její autenticitou: "Moderní diváci jsou vůči těmto věcem hodně otevření," vysvětluje Trier. Důležitou roli má ve filmu punková hudba se vší svou energií.

Reprízu v pondělí vpodvečer shlédli ve světové premiéře festivaloví diváci, film byl ale vřele přijat už na dopolední novinářské projekci. Debut mladého norského režiséra je podle mnohých jedním z kandidátů na cenu za režii.

Možná i proto, že Trier se prý filmem zabývá už od dětství: "Videofilmy dělala naše generace už od raného věku. Zkoušeli jsme si práci s filmovým jazykem v krátkých snímích," vysvětluje Trier jeden z důvodů, proč jeho Repríza působí tak zrale a současně nově.

Se snímkem  přijela do Varů početná delegace. Kromě režiséra Triera i všichni tři hlavní herečtí představitelé, scénárista, autor hudby i producentka.

 

Právě se děje

Další zprávy