Kritici útočí s lahůdkami proti kritikům

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 7. 2006 14:17
Karlovy Vary - Tradiční sekce Dny kritiků Variety letos nabízí první řecký zombie horor Zlo nebo fotbalistickou komedii FC Venus.
Foto: MFF KV

Celkem deset snímků představuje rozmanité podoby současné evropské kinematografie; šest z nich jsou debuty. "Ten výběr je vždycky trochu provokativní," řekl Aktuálně.cz mluvčí sekce, filmový publicista Radovan Holub. "Chce ukázat všechny možné trendy - nejen tu nejvyšší uměleckou kvalitu."

Třeba před dvěma lety vybrali kritici uznávaného filmového magazínu film Městečko, který se předtím dočkal zdrcující kritice ze strany novinářů. Jinými slovy podle Holuba jsou ve výběru Variety i filmy, nad kterými řada kritiků ohrnuje nos: "Připomíná to prostřenou tabuli, u které se každý dobře nají Vedle ostrého pokrmu tam máte něco sladkého, je to takové filmové lahůdkářství."

Foto z filmu FC Venus
Foto z filmu FC Venus | Foto: MFF KV

Po loňském Kousku nebe Petra Nikolaeva tu má i letos Česko svého zástupce je jím česko britská komedie Steena Agra  Sklapni a zastřel mě. Podle Holuba zcela oprávněně: "Obdivoval jsem, jak Brit, který jen má českou manželku, nádherně pochopil zákruty české povahy. Myslím že Sklapni a zastřel mě vypovídá o Česku mnohem přesněji než mnohé české filmy."

Holub upozorňuje i na další snímky. Třeba francouzský Hotel Harabati či polský Jsem, příběh sirotka na útěku z dětského domova. "Je to pochmurný film o lidech, kteří nemají domov a bloudí životem i světem," charakterizuje snímek.

Zajímavý je prý také holandský Ráj řízků, který se celý odehrává v restauraci a ve své vlasti se stal hitem. V souvislosti s  mistrovstvím světa ve fotbale Holub připomněl finskou komedii FC Venus o manželkách fotbalistů, které sestaví vlastní fotbalový tým, s nímž chtějí zvítězit nad svými muži.

A rozhodně je třeba zmínit Zlo první řecký zombie horor všech dob. Tři stavbaři jsou v podzemí napadeni a infikováni démonem. Po návratu domů jeden z dělníků zaútočí na svou ženu a následně ji pozře, dcera se s pomocí sousedky zachrání útěkem. Další z infikované trojice pak způsobí masivní vyrojení zombií při fotbalovém utkání.

Všichni tvůrci filmů jsou na festivalu přítomni a po projekci mohou diskutovat o svém díle s fanoušky.

 

Právě se děje

Další zprávy