Klaus chce nový zákon o kinematografii

ČTK, jš
1. 7. 2006 22:05
Karlovy Vary - Prezident Václav Klaus se na přání prezidenta MFF Jiřího Bartošky sešel s filmaři a debatovali nad zákonem o české kinematografii.
Prezident Václav Klaus
Prezident Václav Klaus | Foto: Ondřej Besperát

Na jedné straně seděli producent Pavel Strnad, kameraman Miroslav Ondříček, děkan FAMU Michal Bregant a dokumentaristka Helena Třeštíková; na straně druhé Václav Klaus, který z pozice své funkce odmítl novelu zákona, která domácí kinematografii měla zajistit miliony korun ročně navíc.

Schůzka ale konkrétní výsledek nepřinesla. Prezident Klaus souhlasí s tím, že je úkolem státu udržet český film v dobré kvalitě i kvantitě, ale nesouhlasí s cestou, kterou mu zákonem navrhli poslanci. "Starý zákon už v žádném případě nepodepíšu," zdůraznil Klaus s tím, že pro něj překážku znamená jen způsob, jakým by se peníze do fondu měly získávat: skrytým zdaněním, jak tvrdí soukromí podnikatelé v audiovizi, kterých by se zákon dotknul.

Klaus zákon vetoval v květnu. Majitelé kin by podle něj odváděli do fondu kinematografii dvě procenta z výnosů ze vstupného, distributoři videa a DVD nosičů tři procenta z výnosu a televize tři procenta z výnosů reklamy a teleshoppingu. Veřejnoprávní televize, která reklamu utlumuje, měla odvádět půl procenta ročně. Novela by tak ztrojnásobila rozpočet fondu pro podporu nových filmů ze současných 70 milionů na 220 milionů korun ročně.

Americký herec a debutující režisér Andy Garcia (vpravo) přicestoval 30. června do Karlových Varů, kde bude večer slavnostně zahájen 41. ročník mezinárodního filmového festivalu. Před karlovarským Grandhotelem Pupp jej přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška (vlevo)
Americký herec a debutující režisér Andy Garcia (vpravo) přicestoval 30. června do Karlových Varů, kde bude večer slavnostně zahájen 41. ročník mezinárodního filmového festivalu. Před karlovarským Grandhotelem Pupp jej přivítal prezident festivalu Jiří Bartoška (vlevo) | Foto: ČTK

Klaus označil schůzku s filmaři za užitečnou a dobrou. "Když si sednou lidé ke stolu, jsou si schopni porozumět," uvedl. Silácká gesta podle něj vystřídala vážná debata. A přinesla východisko, jak pokračovat.

Spokojená byla také režisérka Helena Třeštíková, která schůzku nepokládá za zbytečnou ani za současné nevyjasněné politické situace. "Vzniká nová koncepce, prvotní body už máme," dodala s tím, že zákon se bude muset z gruntu přepracovat. Forma financování filmů přímo ze státního rozpočtu je podle ní čistší, jasnější, přehlednější a systémovější.

I proto se filmaři ještě odpoledne setkali se zástupci politické reprezentace: podle předsedy ODS Mirka Topolánka bude zákon o kinematografii prioritou jeho potencionální vlády. Ale protože on stejně jako předseda zelených Martin Bursík a Michaela Šojdrová, nominovaná za KDU-ČSL na post ministryně kultury, ve vládě zatím nesedí, nemohli se filmařům za nic zaručit. 

"Slíbili jsme minimálně to, že okamžitě po nástupu do vlády vytvoříme expertní skupinu, která se bude zabývat touto problematikou, a pokusíme se najít chybějících 400 milionů, které český film pro příští rok potřebuje," řekl předseda ODS.

 

Právě se děje

Další zprávy